Το δικό τους διαδίκτυο και τη δική τους wikipedia πρόκειται να αποκτήσουν σύντομα τα ρομπότ της Ευρώπης, καθώς ομάδα επιστημόνων έχει βάλει σε εφαρμογή την ανάπτυξη ενός προγράμματος το οποίο ονομάζεται RoboEarth και θα επιτρέπει στα ρομπότ της “γηραιάς ηπείρου” να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν τις καταχωρημένες πληροφορίες και γνώσεις. Το πρόγραμμα είναι τετραετές και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη 35 ερευνητές εργάζονται σε αυτό.

Ads

Το RoboΕarth δεν είναι τίποτα άλλο από ένας ψηφιακός τόπος όπου τα ρομπότ θα μπορούν κάνουν upload σε δεδομένα και να ζητούν τη βοήθεια των “συναδέλφων” τους ρομπότ προκειμένου να εκτελέσουν μια εργασία. Αναμένεται το RoboEarth να καταστήσει τα ρομπότ πιο αποδοτικά και πιο χρήσιμα καθώς σταδιακά θα αποκτήσουν μια συνεχώς διευρυνόμενη “βιβλιοθήκη” γνώσεων αναφορικά με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το BBC, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα είναι ο δρ. Μάρκους Βάϊμπελ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να σπάσει τα στεγανά γνώσης με τα οποία έχουν εφοδιάσει οι περισσότεροι κατασκευαστές εξ αρχής τα ρομπότ τους. Στόχος είναι στο μέλλον κάθε ρομπότ μέσω της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων να ανταλλάσσει με τους “συναδέλφους” του τις γνώσεις που αποκτά για τον κόσμο.

Το RoboEarth θα αποτελεί ταυτοχρόνως ένα σύστημα επικοινωνιών όπως το διαδίκτυο και μια βάση δεδομένων, όπως η wikipedia. “Με τη Wikipedia οι άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται τις γνώσεις τους, να τις επεξεργάζονται, να συνεισφέρουν και να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει για τα ρομπότ” υποστηρίζει ο Βάϊμπελ.

Τα ρομπότ μέσω του RoboEarth θα μπορούν να ενημερώνονται για τις άγνωστες τοποθεσίες προκειμένου να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές και να εκτελούν τις εργασίες τους. Κάτι τέτοιο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα οικιακά ρομπότ που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον θα υπηρετούν στα σπίτια. Μέσω του RoboEarth τα ρομπότ θα μπορούν να προσαρμοστούν στο ανθρώπινο περιβάλλον και να μάθουν τα αντικείμενα που θα πρέπει να χρησιμοποιούν.

Ads