Εκατόν πενήντα χαρακτηριστικά του γενετικού υλικού των αιωνόβιων ανθρώπων, τα οποία τους διαφοροποιούν από τους συνανθρώπους τους, ανακάλυψαν οι επιστήμονες της Γενετικής του Πανεπιστημίου Boston και δημοσιεύουν τη σχετική έρευνά τους στο περιοδικό Science.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε από την ομάδα των Paola Sebastiani και Thomas Perls, το 15% των ανθρώπων διαθέτει τις προϋποθέσεις για να ζήσει 100 χρόνια και πλέον, αλλά μόλις 1% τα καταφέρνει, αφού οι υπόλοιποι καταστρέφουν το γενετικό υλικό τους με την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης και ύπνου, το αλκοόλ και τα τσιγάρα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα γονιδιώµατα 1.055 αιωνόβιων και τα συνέκριναν µε αυτά 1.267 φυσιολογικών, υγιών ανθρώπων. Βρήκαν 150 παραλλαγές γονιδίων που ήταν συνηθέστερα στην οµάδα των αιωνόβιων και έκαναν το σώµα τους υγιέστερο και ανθεκτικότερο. Οι αιωνόβιοι χωρίζονταν σε 19 οµάδες βάσει της γενετικής συγκρότησής τους. Μία από αυτές τις οµάδες ήταν ιδιαίτερα ανθεκτική σε ασθένειες που σχετίζονται µε την ηλικία και περιλάµβανε σχεδόν τους µισούς απ’ όλους τους αιωνόβιους που έζησαν έως τα 110 ή περισσότερο.

«Αν µπορέσουµε να εντοπίσουµε τις γενετικές παραλλαγές που καθυστερούν την εµφάνιση νόσων, αυτό µπορεί να έχει πολύ σηµαντικές ιατρικές συνέπειες για τον γενικότερο πληθυσµό», λέει η Sebastiani. Οι υπεύθυνοι της ερευνητικής ομάδας μπορούν πλέον να προσδιορίσουν τις πιθανότητες μακροζωίας κατά 77% και σύντομα θα μπορούν να διαγνώσουν απο μία εξέταση αίματος αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μακρά και υγιή ζωή.

Ads