Τέλος εποχής για τα διαστημικά λεωφορεία των ΗΠΑ. Μετά από 30 χρόνια διαστημικής εξερεύνησης, το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί αύριο με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα είναι και η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα για τις ΗΠΑ.

Ads

Το Atlantis θα φέρει τέσσερις αστροναύτες και, καιρού επιτρέποντος, θα εκτοξευθεί αύριο από το ακρωτήριο Κανάβεραλ για το τελευταίο του ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το λεωφορείο και το τετραμελές πλήρωμά του θα μπουν σε τροχιά ακριβώς εννέα λεπτά μετά την εκτόξευσή τους, κατά την οποία το Atlantis θα κάψει περισσότερους από 450 τόνους στερεάς προωστικής ουσίας και μισό εκατομμύριο γαλόνια ενός υγρού μείγματος οξυγόνου και υδρογόνου.

Πριν από μερικά χρόνια ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε ανακοινώσει την αναγέννηση των επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα, με ταξίδια στη Σελήνη και μια νέα αποστολή με προορισμό τον Άρη. Έκτοτε, όμως, μεσολάβησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα, ο Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει τα φιλόδοξα σχέδια του προκατόχου του, καθώς η Αμερική δεν έχει πια την οικονομική δυνατότητα να στέλνει ανθρώπους στο Διάστημα.

Ads

Εάν, δηλαδή, οι ΗΠΑ θελήσουν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια αποστολή, θα πρέπει να αγοράσουν θέσεις από τους Ρώσους έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Η νέα αυτή εξέλιξη στεναχώρησε αρκετά τους εργαζομένους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, με το μέλος του επιστημονικού προσωπικού του, Γκάρι Στιουτ, να δηλώνει ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό είναι το πραγματικό τέλος του προγράμματος διαστημικών πτήσεων της NASA. Δεν λέω ότι είναι αλήθεια, αλλά αυτή είναι η αίσθηση. Τα διαστημικά λεωφορεία αποσύρονται. Και δεν υπάρχει τίποτε στη θέση του».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η διακοπή των επανδρωμένων αποστολών σημαίνει επίσης ότι 9.000 εργαζόμενοι στα διαστημικά προγράμματα θα χάσουν τις δουλειές τους και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο.