Σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s θα βγει ο θρυλικός χειροποίητος υπολογιστής Apple-1 που συναρμολόγησαν το 1976 οι νεαροί τότε Steve Jobs και Steve Wozniak, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από μια τηλεόραση και μια γραφομηχανή. Οι εκτιμητές υπολογίζουν την αξία του πρώτου επιτεύγματος που οδήγησε στην δημιουργία του κολοσσού της Apple. Έντονο ενδιαφέρον αναμένεται από τα Μουσεία Τεχνολογίας.

Ads

Ο Apple-1, που διέθετε επεξεργαστή MOS 6502, 1 MHz και μονόχρωμη οθόνη 280 x 192, αλλά όχι πληκτρολόγιο, σχεδιάστηκε το 1976 και σταμάτησε να παράγεται το Σεπτέμβριο του 1977. Τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 200 κομμάτια, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι επιβιώνουν γύρω στα 50. Κάθε υπολογιστής πουλήθηκε τότε αντί 666,66 δολαρίων, αλλά σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της συλλεκτικής και συναισθηματικής αξίας του για πολλούς λάτρεις της υπολογιστικής τεχνολογίας.

Το μηχάνημα, που θα δημοπρατηθεί στις 23 Νοεμβρίου, με τιμή εκκίνησης τις 240.000 ευρώ, βρίσκεται στην αρχική συσκευασία του, πάνω στην οποία υπάρχει τυπωμένη ακόμα η διεύθυνση του ιστορικού γκαράζ για την περίπτωση επιστροφής από τον πελάτη. Στη συσκευασία περιέχονται επίσης τα συνοδευτικά εγχειρίδια, ένα γράμμα δια χειρός -του δισεκατομμυριούχου σήμερα- Steve Jobs και ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 12/7/76. Ο Apple-1 διέθετε μια αδιανόητα μικρή για τα σημερινά δεδομένα μνήμη 4 Κ, ήτοι 524.000 φορές μικρότερη από ένα σημερινό κοινό υπολογιστή της Apple.