Η ιδέα του γερμανικού tabloid Bild απλή: οι χρήστες της νέας iPhone εφαρμογής του θα μπορούσαν να γδύνουν κάθε μέρα ένα κορίτσι στο κινητό τους, απλά κουνώντας την συσκευή. Από το Δεκέμβριο, μάλιστα, 100.000 χρήστες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή αυτή. Αλλά η Apple δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται και χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή ως αντίθετη με τα κριτήρια ευπρέπειας που πρέπει να τηρούν τα προγράμματα στο iPhone, μπορεί να την απαγορεύσει εντελώς. Η αντίδραση του περιοδικού ήταν άμεση, κατηγορώντας την εταιρεία για λογοκρισία και διπλά μέτρα και σταθμά.

Ads

Αυστηρότερα μέτρα για εφαρμογές ερωτικού περιεχομένου

Για την ώρα, το Bild διαμαρτύρεται για την λογοκρισία στις γυμνές φωτογραφίες, ή –όπως το θέτει η Apple- την εφαρμογή «οδηγιών για την προβολή ερωτικού περιεχομένου» και προσπαθεί να συσπειρώσει και τον υπόλοιπο γερμανικό τύπο σε διαμαρτυρία. Η ειρωνεία είναι ότι το περιοδικό δηλώνει ότι έχει ήδη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμμορφωθεί: στο εξής οι γυναίκες οι οποίες γδύνονται φοράνε bikini μέσα από τα ρούχα τους. Αλλά, όπως διαμαρτύρεται στέλεχος του περιοδικού, οι όροι της Apple φαίνονται να αλλάζουν και να γίνονται πιο αυστηροί μέρα με τη μέρα. Στην συνέχεια το περιοδικό συμφώνησε το στήθος των γυναικών στην εφαρμογή του να εμφανίζεται κρυμμένο από pixels. Τώρα, όμως, η Apple αποφάσισε ότι δεν πρέπει να φαίνεται καθόλου το στήθος.

Οι προσπάθειες, πάντως, της Apple να εφαρμόσει κάποιους κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις στις εφαρμογές στο εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν της δεν κρίνονται πάντα πετυχημένες ή δίκαιες. Τις τελευταίες βδομάδες η εταιρεία δείχνει ένα πολύ σκληρότερο πρόσωπο σε ο,τι αφορά τις εφαρμογές με ερωτικό περιεχόμενο, προχωρώντας στην διαγραφή αρκετών χιλιάδων σχετικών εφαρμογών και προκαλώντας αντιδράσεις. Δικαιολόγησε, μάλιστα, τις κινήσεις τις αυτές υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται παρά για αντίδραση στα πολυάριθμα παράπονα των χρηστών του iPhone.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το Bild δεν είναι το πρώτο έντυπο το οποίο ζημιώνεται από την αυστηρή πολιτική της Apple. Τον Ιανουάριο η εφαρμογή του εβδομαδιαίου Stern διαγράφηκε από το iPhone εξαιτίας προκλητικών φωτογραφιών ερωτικού περιεχομένου, Στη συνέχεια, βέβαια και το περιοδικό ήρθε σε συμφωνία με την Apple και εφάρμοσε τους περιορισμούς της.

Ευρύτερη κριτική απέναντι στην Αpple: επεμβατισμός και αδιαφάνεια

Η δυσαρέσκεια των κατασκευαστών εφαρμογών για το iPhone δεν περιορίζεται σε θέματα λογοκρισίας ερωτικού περιεχομένου. Αντίθετα, κατηγορούν την εταιρεία ότι επεμβαίνει στο περιεχόμενο των εφαρμογών με αθέμιτο τρόπο και ότι εφαρμόζει δυο μέτρα και σταθμά. Συγκεκριμένα, όταν πρωτοξεκίνησε η λειτουργία του καταστήματος εφαρμογών για το iPhone (application store) η εταιρεία είχε διαφημίσει την δυνατότητα που παρείχε στον καθένα για κατασκευή εφαρμογών μέσω ενός δωρεάν προγράμματος (Software Developer Kit). Στην συνέχεια, όμως, η εταιρεία ήταν αυτή που αποφάσιζε αν η νέα εφαρμογή μπορεί να πωληθεί στο application store και οι κατασκευαστές των εφαρμογών συχνά μάθαιναν πολύ αργά ότι «η εφαρμογή τους δεν πληροί τις προϋποθέσεις της εταιρείας.»

Η δεύτερη κατηγορία που πολλοί απευθύνουν στην Apple είναι αυτή του διμεταλλισμού και της αδιαφάνειας. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια που επιβάλλει δεν φαίνονται να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς μπορεί μια εφαρμογή να απαγορευτεί ενώ μια παρόμοια να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Αυτή είναι, μάλλον, και η περίπτωση σε ο,τι αφορά το Bild, καθώς η δική του εφαρμογή μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά η αντίστοιχη του Playboy δεν φαίνεται να παραβιάζει κάποιες προϋποθέσεις της εταιρείας. Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο να διαγράφονται εφαρμογές χωρίς ποτέ να διευκρινίζονται οι λόγοι ή να απαγορεύονται εφαρμογές απλά γιατί έρχονται σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Apple.

Τέλος, τα μάλλον αινιγματικά κριτήρια της iPhone στηρίζονται σε αυτό που η εταιρεία αποκαλεί απαγόρευση «περιεχομένου το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις» (objectionable content). Δεν πρόκειται βέβαια για αυστηρά προσδιοριζόμενη έννοια, καθώς οι άνθρωποι παραδοσιακά αντιδρούν σε αυτό το οποίο είναι ξένο ή θεωρείται μη αποδεκτό στην κουλτούρα ή στο συγκεκριμένο πολιτισμικό τους περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια εφαρμογή η οποία επέτρεπε στον χρήστη να μετατρέψει μια φωτογραφία του σε κάτι σαν εκκλησιαστική εικόνα. Η εφαρμογή αυτή θεωρήθηκε υπερβολικά βλάσφημη από την Apple και διαγράφηκε. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι όλοι οι χρήστες παγκοσμίως θα θεωρούσαν την εφαρμογή αυτή τόσο προκλητική.