Ιάπωνες επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οσάκα δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ποντίκι το οποίο μπορεί να κελαηδάει σαν πουλί. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα επίτευγμα το οποίο μπορεί να ρίξει φως στην καταγωγή της ανθρώπινης γλώσσας.

Ads

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αρικούνι Ουχιμούρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν εδώ και χρόνια πειράματα με γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια, τα οποία ζευγάρωναν μεταξύ τους επί αλλεπάλληλες γενιές για να δουν τι θα προκύψει. Προς μεγάλη έκπληξή τους, προέκυψε ένα ποντίκι που είχε την ικανότητα να κελαηδάει σαν πουλί. Η ερευνητική ομάδα περίμενε ότι από το ζευγάρωμα θα προέκυπταν ποντίκια διαφορετικά σε σωματική διάπλαση. Εξάλλου εκτός από το… ιδιαίτερο ποντίκι, δημιούργησαν κι ένα με πολύ κοντά άκρα.

Οι επιστήμονες της Σχολής Προωθημένων Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου της Οσάκα έχουν ήδη στη διάθεσή τους περισσότερα από 100 ποντίκια που κελαηδούν, με τα οποία προτίθενται να συνεχίσουν τα πειράματά τους. Μεταξύ άλλων, ελπίζουν ότι θα κατανοήσουν καλύτερα πώς εξελίχτηκε η ανθρώπινη γλώσσα, όπως ακριβώς ερευνητές σε άλλες χώρες μελετούν τα ωδικά πτηνά για τον ίδιο λόγο.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν διαφορετικούς ήχους, τους οποίους τοποθετούν μαζί σαν να χρησιμοποιούν «λέξεις» και από αυτές δημιουργούν ολόκληρα «τραγούδια». Τα ποντίκια θεωρούνται πιο κατάλληλα για γλωσσική μελέτη σε σχέση με τα ωδικά πτηνά, επειδή οι εγκεφαλικές δομές τους είναι πιο συγγενικές με αυτές των ανθρώπων.

Ads