Πολύ περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εντοπιστεί εξωγήινη τεχνητή νοημοσύνη παρά «βιολογική» ζωή, σύμφωνα με τον αστρονόμο, Σεθ Σόστακ. Ο παλαίμαχος αστρονόμος προτρέπει λοιπόν όλους όσους ασχολούνται με το κυνήγι των εξωγήινων «να λάβουν υπ’ όψιν τους τη χρήση ευαίσθητων μηχανημάτων για τον εντοπισμό της τεχνητής νοημοσύνης στο διάστημα».

Ads

Όσοι δουλεύουν πάνω στην εξωγήινη νοημοσύνη μιλούν για ενδείξεις ύπαρξης ζωής σε άλλους κόσμους οι οποίες προέρχονται από τα ραδιοκύματα. Σύμφωνα, με τον Σεθ Σόστακ η απόσταση μεταξύ των δύο «ανακαλύψεων», των ραδιοκυμάτων και της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι μεγάλη.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι εξωγήινοι όχι μόνο δε μοιάζουν με τους γήινους αλλά επιπλέον είναι λογικό να έχουν τελείως διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες. Ωστόσο, οι άνθρωποι θεωρούν ότι οι εξωγήινοι είναι ζωντανοί με την έννοια που δίνουμε εμείς σε αυτή τη λέξη. Αυτή η πεποίθηση υπήρξε και κινητήριος δύναμη των ανθρώπων ώστε να ξεκινήσουν τη μελέτη του σύμπαντος.

Αυτό οδήγησε σε σκέψεις ότι οι εξωγήινοι βρίσκονται στα δικά μας χνάρια, ακολουθούν τους δικούς μας κανόνες βιοχημείας, όπως για παράδειγμα την αναπαραγωγή, ενώ υπόκεινται στους νόμους της εξέλιξης. Σύμφωνα με τον δρ. Σόστακ μπορεί να περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι ορισμένα όντα να βρεθούν στη θέση να επικοινωνήσουν με άλλους ζωντανούς οργανισμούς έξω από τον δικό τους πλανήτη. Την ίδια ώρα η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα ενώ λειτουργεί και στην περίπτωση που τα όντα που την εφηύραν και τη χρησιμοποίησαν έχουν εξαφανιστεί.

Ads

«Εάν κοιτάξετε τα χρονοδιαγράμματα της εξέλιξης της τεχνολογίας, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ανακαλύψαμε το ραδιόφωνο κάποια στιγμή, ύστερα αναμεταδώσαμε μηνύματα στον αέρα και στη συνέχεια προσφέραμε την ευκαιρία σε άλλους οργανισμούς να μας εντοπίσουν» δήλωσε ο Σεθ Σόστακ στο BBC. «Μας πήρε εκατοντάδες χρόνια για να ανακαλύψουμε το ραδιόφωνο και πολύ πιο άμεσα θα κατασκευάσουμε σκεπτόμενες μηχανές» τονίζει αναφερόμενος στην ταχύτητα της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Με αυτή τη λογική, ο Σόστακ υποστηρίζει ότι εφόσον σήμερα εξετάζουμε τα ραδιοκύματα που αναμεταδόθηκαν πριν από 50 χρόνια, δεν έχουμε τύχη γιατί πολύ απλά η τεχνολογία των εξωγήινων μπορεί να έχει αλλάξει ριζικά ενώ οι εξωγήινοι αυτοί να μην υπάρχουν ως βιολογική ύπαρξη. «Για το λόγο αυτό πρέπει στο διάστημα να αναζητήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη» σημειώνει.

Θεωρείται πάντως πιθανό τα μηνύματα των «ζωντανών» εξωγήινων να είναι πολύ πιο κατανοητά σε σχέση με αυτά της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι όσοι αναζητούν εξωγήινους θα έπρεπε να ψάξουν πρώτα στους νεαρούς και κοντινούς αστερισμούς ή γαλαξίες. «Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε χρόνο επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε κατευθύνσεις που να μην είναι ενδιαφέρουσες από άποψη βιολογικής νοημοσύνης αλλά στις οποίες ίσως περιφέρονται οι ευαίσθητες μηχανές της τεχνητής νοημοσύνης» καταλήγει ο Σόστακ.