Nα φωτογραφίσει πανοραμικά αλλά και να τραβήξει βίντεο από τον ήλιο, που αποδεικνύουν το ακριβές σχήμα του και μπορούν να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία που δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστά στους πέτυχε ειδικό πρόγραμμα της NASA.

Ads

Ο λόγος για τα δύο “δίδυμα” διαστημικά σκάφη της αποστολής Stereo (Solar Terrestrial Relations Observatory) της NASA, τα οποία για πρώτη φορά έδωσαν στους αστρονόμους πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών του κέντρου του ηλιακού μας συστήματος, τραβηγμένες ταυτόχρονα από διαφορετικές γωνίες λήψης.

Η συγκεκριμένη αποστολή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς τον Οκτώβριο του 2006 η ΝΑΣΑ έστειλε στο διάστημα δύο δορυφόρους, με σκοπό να τραβήξουν αυτές τις φωτογραφίες. Κάθε ένας απ’ό τους δορυφόρους έφερε επάνω του τηλεσκόπια ειδικής τεχνολογίας STEREO.

Στόχος των δύο διαστημοπλοίων ήταν να βρεθούν με ακρίβεια το ένα απέναντι από το άλλο, έχοντας ενδιάμεσά τους τον ήλιο. Έτσι καλύπτοντας περίπου 470 εκατομμύρια χιλιόμετρα βρέθηκαν στην ιδανική θέση και απαθανάτισαν τα δύο μισά του ήλιου, λήψεις τις οποίες η NASA ένωσε με ειδική τεχνολογία για να έχει τις πανοραμικές αυτές εικόνες. Τα δύο διαστημόπλοια θα συνεχίσουν στη τροχιά αυτή για ένα διάστημα και θα συνεχίσουν τα τραβούν λήψεις από τον ήλιο.

Ads

Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη λειτουργία και τις ιδιότητες του Ήλιου και παράλληλα να προβλέπουν πιο έγκαιρα τις αλλαγές του ηλιακού ανέμου, τις απρόσμενες μαγνητικές καταιγίδες και τις μεταβολές του “διαστημικού καιρού”, κάτι που θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρίες, καθώς και τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μέσω των λήψεων αυτών θα κατανοήσουν καλύτερα τις συχνές “εκτινάξεις στεμματικής μάζας”, περιοδικές και απρόβλεπτες βίαιες εκρήξεις υλικού από τον ήλιο, που στέλνουν με τρομακτικές ταχύτητες προς την κατεύθυνση της Γης δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία διαπερνούν την μαγνητική “ασπίδα” του πλανήτη μας (την μαγνητόσφαιρα), απειλώντας την λειτουργία των δορυφόρων και των διαφόρων γήινων δικτύων, όπως των τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, δορυφόροι -όπως το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο- μπορούν να προειδοποιήσουν τους επιστήμονες μια περίπου ώρα πριν ότι τέτοια ρεύματα σωματιδίων ταξιδεύουν προς τη Γη. Η αποστολή Stereo αποσκοπεί στο να αυξήσει αυτό το χρονικό περιθώριο προειδοποίησης σε πάνω από δύο μέρες.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε πραγματικά να φωτογραφήσουμε ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο. Από αυτή τη στιγμή, θα είμαστε σε θέση να βλέπουμε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από τον ήλιο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της NASA.