Άνθρωποι κωφοί από τη γέννα μπορούν να επανακαθορίσουν τη λειτουργία της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ακοή ώστε να ενισχύσουν την όρασή τους, υποστηρίζει μελέτη.

Ads

Η βελτιωμένη περιφερειακή όραση που παρατηρείται συχνά σε κωφούς ανθρώπους μπορεί να προκύψει από την εγκεφαλική εκείνη περιοχή που κανονικά διαχειρίζεται την περιφερειακή ακοή.

Η έρευνα των Καναδών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, δοκίμασε τη θεωρία σε εκ γενετής κουφές γάτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος δεν επέτρεπε σε περιοχές του που δεν χρησιμοποιούνταν να παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Συχνά, τυφλοί και κωφοί άνθρωποι δηλώνουν πως οι άλλες αισθήσεις τους είναι περισσότερο οξυμένες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είχε αποδειχθεί πως ο εγκέφαλος το κατορθώνει αυτό.

Ads

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Western Ontario χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα από τις δοκιμές στις γάτες για να τεστάρουν τα τμήματα του εγκεφάλου που ευθύνονται για το βελτιωμένο αποτέλεσμα. Τα τεστ στις γάτες περιλάμβαναν φώτα που άναβαν εκτός της περιφέρειας της κανονικής τους όρασης. Όταν μόνο ο ακουστικός φλοιός – το τμήμα του εγκεφάλου που κανονικά επεξεργάζεται τις πληροφορίες που σχετίζονται με τον ήχο – απενεργοποιόταν προσωρινά, η προηγμένη περιφερειακή τους όραση παρουσίαζε επίσης απώλειες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Stephen Lomber δήλωσε πως «ο εγκέφαλος είναι πολύ αποτελεσματικός και δεν αφήνει τα ανεκμετάλλευτα τμήματά του να παραμείνουν αναξιοποίητα. Ο εγκέφαλος θέλει να επανορθώσει για τη χαμένη αίσθηση με αποτελεσματικές βελτιώσεις».

«Για παράδειγμα, αν είσαι κωφός θα ευεργετηθείς βλέποντας ένα αυτοκίνητο που έρχεται μακριά από την περιφερειακή σου όραση, διότι δεν μπορείς να ακούσεις το αυτοκίνητο πλησιάζοντας από τα πλάγια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατανοώντας το τι συμβαίνει εντός του ακουστικού φλοιού απουσία της πληροφορίας ήχου, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ανακαλύψουν τι συμβαίνει όταν κάποιος με απώλεια ακοής λαμβάνει ένα κοχλιακό εμφύτευμα. «Αν ο εγκέφαλος έχει επαναπροσδιορίσει τη λειτουργία του για να επανορθώσει για την απώλεια της ακοής, τι γίνεται όταν ανακτάται η ακοή;» διερωτάται επίσης.