Ads

Μία εξαιρετικά ασυνήθιστη μουσική συνεργασία, το ντουέτο ενός επαγγελματία βιολιστή μαζί με ραδιενεργά υποατομικά σωματίδια, παρουσιάζεται από το επιστημονικό περιοδικό New Scientist.

Η ιδέα ήταν του Βρετανού συνθέτη και επιστήμονα της πληροφορικής Alexis Kirke, από το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ. Γοητευμένος από την κβαντομηχανική, ήδη από τα εφηβικά του χρόνια, ο Kirke αποφάσισε να σχεδιάσει ένα σύστημα που να επιτρέπει τη συνεργασία μουσικών και αόρατων υποατομικών σωματιδίων.

Ads

Χρησιμοποίησε ένα «θάλαμο νέφους», συσκευή που χρησιμοποιείται συχνά από τους φυσικούς για τον εντοπισμό των ιχνών που αφήνουν τα ραδιενεργά υποατομικά σωματίδια, καθώς κινούνται μέσα σε υπέρκορο ατμό αλκοόλης. Για να μετατρέψει τα ίχνη αυτά σε ήχο δημιούργησε το δικό του σύστημα οπτικής αναγνώρισης, το «Συλλέκτη Νέφους». Το μηχάνημα χρησιμοποιεί μία κάμερα που καταγράφει τα ίχνη και με βάση αυτά ρυθμίζει τα χειριστήρια ενός ψηφιακού synthesizer σε πραγματικό χρόνο.

Σε συνεργασία με τον επαγγελματία βιολιστή John Matthias, ο «Συλλέκτης Νέφους» θα πραγματοποιήσει παραστάσεις στα πλαίσια του «Peninsula Arts Contemporary Music Festival 2011». Για να είναι βέβαιο ότι το ντουέτο είναι πράγματι διαδραστικό, μερικοί από τους ήχους του βιολιού θα ενισχύονται και θα τροφοδοτούνται πίσω στο θάλαμο, αλλάζοντας την κατεύθυνση των ιχνών και κατ’ επέκταση των ήχων που συντίθενται.