Χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία της τύφλωσης πραγματοποιεί αμερικανική εταιρεία, σε μια προσπάθεια να εξετάσει πώς η αμφιλεγόμενη διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει σε ανθρώπους. Η εταιρεία Advanced Cell Technology, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε τη σχεδιαζόμενη κλινική δοκιμή – τη δεύτερη τέτοιου είδους – μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας.

Ads

Ο Μπομπ Λάνζα, επικεφαλής επιστήμονας της Advanced Cell Technology δήλωσε πως η διαδικασία, έπειτα από δοκιμή της σε ποντίκια, βρέθηκε ότι εμποδίζει την αναπτυσσόμενη ασθένεια, χωρίς να προκαλεί όγκους ή άλλες παρενέργειες. «Τα κύτταρα αυτά έχουν λειτουργήσει εντυπωσιακά στα ζώα. Αν μπορέσουμε να δούμε ανάλογα αποτελέσματα και στους ανθρώπους, θα έχουμε κάτι εκπληκτικό», πρόσθεσε.

Στη δοκιμή θα συμμετάσχουν μόνο 12 ενήλικες ασθενείς. Θεωρείται ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να θεραπεύσουν τους ασθενείς που πάσχουν από μια κοινής μορφής απώλεια όρασης που συνήθως εκδηλώνεται μέχρι την ηλικία των 6. Η όραση των ανθρώπων αυτών δεν αναμένεται να ανακτηθεί, καθώς κεντρικός στόχος της δοκιμής είναι να υπολογίσει το βαθμό ασφάλειας των βλαστοκυττάρων.

Αργότερα, το πείραμα θα εφαρμοστεί και σε νεότερους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μπορεί να αποτρέψει την τύφλωση.

Ads

Μία παρόμοια δοκιμή έλαβε χώρα και τον Οκτώβριο από μια άλλη εταιρεία, την Geron Corp, αποτελώντας την πρώτη απόπειρα χρήση των βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία ασθενών με τραύματα στη σπονδυλική τους στήλη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάτων για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος είναι πολλά υποσχόμενη. Η διαδικασία, ωστόσο, έχει δεχτεί τα πυρά συντηρητικών θρησκευτικών ομάδων.