Σύμφωνα με τη μετά-ανάλυση 55 ανεξάρτητων ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 χριστιανοί, τα μέλη των θρησκευτικών κοινοτήτων τείνουν να σχηματίζουν προκατειλημμένη άποψη για ανθρώπους από διαφορετικές φυλές.

Ads

Το γενικό συμπέρασμα της ανάλυσης ήταν πως, όσο πιο αφοσιωμένος είναι κάποιος στη θρησκευτική του κοινότητα τόσο περισσότερο ρατσιστής καταλήγει. Η ανάλυση διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Wendy Wood, κοσμήτορα στο κολέγιο USC. Δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Personality and Social Psychology Review.

«Οι θρησκευτικές ομάδες, διακρίνουν μεταξύ των οπαδών και των μη-οπαδών και μεταξύ ηθικών και ανήθικων ανθρώπων. Έτσι ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην έρευνά μας, οι έντονα θρησκευόμενοι άνθρωποι, που ήταν συνήθως λευκοί Χριστιανοί, έκαναν διακρίσεις εις βάρος άλλων που ήταν διαφορετικοί από αυτούς εννοώντας μαύρους και άλλες μειονότητες», δήλωσε επί του θέματος η κ.Woods.

Οι περισσότερες από τις μελέτες που αναλύθηκαν από την ομάδα των συντακτών επικεντρώνονταν στους χριστιανούς, επειδή ο χριστιανισμός είναι η πιο κοινή θρησκεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανάλυσή των ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει σημαντικά μικρότερος ρατσισμός μεταξύ των ανθρώπων χωρίς ισχυρή θρησκευτική πίστη.

Ads

Η κ. Woods υποστηρίζει ότι οι ρατσιστικές τάσεις δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε μια μόνο θρησκεία: «Όλες οι θρησκείες προσφέρουν μια ηθική ταυτότητα και οι ανα τον κόσμο θρησκείες – συμπεριλαμβανομένων των βουδισμού, ινδουισμού, μουσουλμανισμού, ιουδαϊσμού και χριστιανισμού- αναφέρονται και απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους οπαδούς τους».

Παρά τη συμμετοχή των θρησκευόμενων στην εδραίωση των αστικών δικαιωμάτων και στις πιο πρόσφατες προσπάθειες για τη φυλετική ισότητα, οι συντάκτες βρήκαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της θρησκευτικής πίστης και του ρατσισμού, «μετρώντας» ουσιαστικά τη στάση των πιστών απέναντι στη θρησκεία και τις φυλετικές μειονότητες.

Οι μελέτες των ιδιαίτερα αφοσιωμένων ομάδων παρουσίασαν μέγιστο συσχετισμό μεταξύ της θρησκείας και του ρατσισμού. Η έρευνα «χτυπάει το καμπανάκι» στη χριστιανική εκκλησία για τη μικρή συμμετοχή της σε χώρες που δεν χαρακτηρίζονται από πολυπολιτισμικότητα.

Η ανάλυση της κ. Woods αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια στην προ 40 ετών περίπου διάσημη «επιστολή από τη φυλακή του Μπέρμιγχαμ», με την οποία ο Martin Luther King Jr., οποία ασκούσε δριμύτατη κριτική στους θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι ασπάστηκαν σε γενικές γραμμές την άποψη πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά δεν προσπάθησαν να τη διδάξουν και να την εφαρμόσουν.

Πηγή: Information Clearing House