Λογισμικό που βοηθά όσους κάνουν chat στο διαδίκτυο να καταλάβουν την ηλικία των συνομιλητών τους, αναπτύσσουν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Δοκιμές σε μαθητές Γυμνασίου είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα και οι δημιουργοί του προγράμματος πιστεύουν ότι θα μπορέσει να συμβάλλει στον εντοπισμό των παιδεραστών.

Ads

Το πρόγραμμα εντοπίζει λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά και κατατάσσει τα άτομα που συμμετέχουν σε διαδικτυακές ομάδες συζήτησης σε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. «Παιδεραστές εμφανίζονται συχνά ως παιδιά στο Ιντερνετ και η έρευνά μας είχε δείξει πως τα παιδιά που συνομιλούν μαζί τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ στον «Independent».

Η πρώτη δοκιμή έγινε σε μαθητές Γυμνασίου από σχολείο της Κούμπρια. Χωρίς το λογισμικό, από τους 350 εφήβους που πήραν μέρος στο πείραμα, μόνο το 18% μάντεψε σωστά αν ο συνομιλητής του ήταν ενήλικος ή παιδί. Περίπου, τέσσερις στους πέντε πίστευαν ότι συνομιλούσαν με έναν έφηβο όταν στην πραγματικότητα συνομιλούσαν με έναν ενήλικα. Ακόμα και παιδιά ηλικίας 17 ετών δεν μάντεψαν σωστά. Τα κορίτσια τα κατάφερναν καλύτερα με ποσοστό 22% έναντι 16% των αγοριών.

Ωστόσο, με την εφαρμογή του λογισμικού στους υπολογιστές τους, στις 47 από τις 50 περιπτώσεις οι έφηβοι κατάλαβαν αν ο συνομιλητής τους είναι ενήλικας ή όχι. Μία πρώτη έκδοση του λογισμικού αναμένεται να είναι έτοιμη το επόμενο καλοκαίρι.

Ads