Περισσότερα επιβλαβή μικρόβια φέρει το μέσο κινητό τηλέφωνο από το χερούλι ενός καζανακιού, υποστηρίζει νέα έρευνα από τη Βρετανία από περιοδικό Which?.

Ads

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας που εξέτασε 30 κινητές τηλεφωνικές συσκευές, η μία στις τέσσερις συσκευές βρέθηκε να έχει 10 φορές περισσότερα ολικά βακτήρια (tvc) από όσο είναι το αποδεκτό όριο από άποψη υγιεινής.

Ο υπεύθυνος για τους ελέγχους, ειδικός στην Υγιεινή, Jim Francis, σημείωσε ότι «τα όρια των εν δυνάμει επιβλαβών βακτηρίων σε ένα από τα τηλέφωνα ήταν εντελώς εκτός κλίμακας. Η συσκευή εκείνη χρειάζεται απολύμανση». «Οι άνθρωποι θεωρούν τα καζανάκια στις τουαλέτες ως κάτι βρώμικο για να τα αγγίζουν, όμως αυτά έχουν λιγότερα βακτήρια από τα τηλέφωνα», συμπλήρωσε η ερευνήτρια Ceri Stanaway.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα περισσότερα τηλέφωνα δεν έχουν μικρόβια που είναι άμεσα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να προκαλέσουν κάποια άμεση ασθένεια, όμως είναι γενικά πιο βρώμικα από όσο θα έπρεπε, με συνέπεια να αποτελούν δυνητικό έδαφος για κάποια μόλυνση, καθώς τα βακτήρια πηγαινοέρχονται ασταμάτητα μεταξύ χεριών και συσκευών.

Ads

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, πάλι από έρευνα του Which?, διαπιστώθηκε ότι ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή φέρει περισσότερα επιβλαβή βακτήρια από το ίδιο το κάθισμα της τουαλέτας!