Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση, υποστηρίζουν ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων και Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου στο Σιάτλ. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα, προσθέτουν οι επιστήμονες.

Ads

Κάθε ώρα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης αυξάνει κατά 10% τις πιθανότητες εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, αναφέρει η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.345 παιδιά. Δηλαδή 3 ώρες τηλεόρασης αυξάνουν κατά 30% τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής.

Ο Dr Δημήτρης Χρηστάκης, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «το νεογέννητο μυαλό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των 2 με 3 πρώτων ετών. Τα παιδιά που εκτίθενται στα μη ρεαλιστικά επίπεδα διέγερσης σε νεαρή ηλικία, εξακολουθούν να αναμένουν το ίδιο και στη μετέπειτα ζωή τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολία λειτουργίας στους πιο ήρεμους ρυθμούς του σχολείου και του διαβάσματος».

«Η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσει το αναπτυσσόμενο μυαλό σε μη φυσικά επίπεδα διέγερσης», πρόσθεσε. Το τελευταίο επιδεινώθηκε από τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων που χρησιμοποιούσε η τηλεόραση για να διατηρεί το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών.

Ads

Οι γονείς ρωτήθηκαν για τις συνήθειες παρακολούθησης των παιδιών τους και τους ζητήθηκε να διαβαθμίσουν τη συμπεριφορά τους σε ηλικία 7 ετών με κριτήρια ανάλογα με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση διαταραχών προσοχής. Τα παιδιά που παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα συγκέντρωσης, παρορμητικότητας, ανησυχίας και μεγαλύτερου μπερδέματος.

Ο Frederick Zimmerman του πανεπιστημίου του Ουάσινγκτον, επίσης συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να προσδιορίσεις το «ασφαλές» επίπεδο παρακολούθησης τηλεόρασης για παιδιά μεταξύ ηλικίας ενός και τριών.