Ads

Ο νέος υπερυπολογιστής της εταιρίας ΙΒΜ, ο οποίος παραδόθηκε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο τον διαφοροποιεί από οποινδήποτε άλλο υπολογιστή έχουμε δει έως τώρα: Το σύστημα ψύξης των επεξεργαστών και κυκλωμάτων του χρησιμοποιεί νερό.

Ο Aquasar διαθέτει, σε κλειστό κύκλωμα, καυτό νερό (60 βαθμούς Κελσίου) μέσα σε σωλήνες και κρατά τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κάτω από το όριο των 85 βαθμών. Εν συνεχεία, η θερμότητα του υπολογιστή μπορεί να διοχετευθεί σε γύρω κτίρια, τροφοδοτώντας το σύστημα θέρμανσης του δαπέδου, όπως αποδεικνύεται πειραματικά.

Ο Aquasar διαθέτει επεξεργαστές της Intel, καθώς και με τους Cell που βρίσκονται στην κονσόλα παιχνιδιών της Sony, PlayStation 3.

Ο υπολογιστής αποδίδει 10 teraflops είναι άκρως φιλικός προς το περιβάλλον, αφού έχει μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 85% και καταναλώνει περίπου 40% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με έναν συμβατικό υπολογιστή. Παράλληλα, το νερό απορροφά τη θερμότητα περίπου 4.000 φορές περισσότερο από τον αέρα.

Ads

Πηγή: nordichardware.com