Η Σελήνη μάλλον συρρικνώνεται, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Αμερικανικό σκάφος που χαρτογραφεί με λεπτομέρεια το έδαφος της, συνέλεξε στοιχεία που δείχνουν ότι στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν η Σελήνη έχει συρρικνωθεί κατά 100 μέτρα, διαδικασία που είναι πιθανό να συμβαίνει ακόμη και σήμερα.

Ads

Τα στοιχεία του Lunar Reconnaissance Orbiter (Δορυφορικός Χαρτογράφος της Σελήνης – LRO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τον Ιούνιο του 2009, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science. Δείχνουν μεταβολές στην επιφάνεια της Σελήνης που δεν είχαν εντοπιστεί παλαιότερα γιατί έχουν πολύ μικρό μέγεθος -ένα με δύο χιλιόμετρα- για να είναι ορατές από τη Γη. Είναι μια ένδειξη ότι η περιφέρεια του φεγγαριού έχει συσταλεί κατά περίπου 100 μέτρα κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξήγησε ο Τόμας Γουότερς, του Εθνικού Μουσείου Ατμόσφαιρας και Διαστήματος, ο οποίος ήταν και ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, η συρρίκνωση οφείλεται στην αργή ψύξη και συρρίκνωση του πυρήνα της Σελήνης που προκαλεί και τη συρρίκνωση της επιφάνειας και δημιουργεί ρήγματα στην επιφάνεια. Δεν είναι σίγουρο αν αυτή η διαδικασία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, αλλά είναι πιθανό.

Οι φωτογραφίες του LRO δείχνουν ρήγματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε τα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό σε αστρονομικούς όρους.

Ads

Σημειώνεται ότι τα 100 μέτρα είναι ένα εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τη διάμετρο της Σελήνης που είναι περίπου 3.475 χιλιόμετρα.