Επιστήμονες στις ΗΠΑ ενημέρωσαν τη NASA για το κρίσιμο σημείο στο οποίο έχει φτάσει πλέον ο ολοένα αυξανόμενος όγκος των διαστημικών σκουπιδιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη

Ads

.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούνται κυρίως από μικρά υπολείμματα πυραύλων ή δορυφόρων. Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, η μάζα των διαστημικών σκουπιδιών απειλεί ακόμη και με καταστροφή πολύτιμους δορυφόρους ενώ σε περίπτωση που συγκρουστούν με διαστημόπλοια μπορούν να προκαλέσουν μοιραίες διαρροές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πλήρωμα Διαστημικού Σταθμού προετοιμάστηκε τον Ιούνιο για έκτακτη εκκένωση και επιστροφή στη Γη, υπό την απειλή ενός σοβαρού πλήγματος από διαστημικά σκουπίδια.

Ads

Οι προσπάθειες των τελευταίων 25 ετών για τον περιορισμό των σκουπιδιών, επηρεάστηκαν αρνητικά από δύο πρόσφατα γεγονότα. Το 2007 η Κίνα κατέστρεψε έναν ανενεργό μετεωρολογικό δορυφόρο, διαλύοντάς τον σε 150.00 κομμάτια. Δύο χρόνια αργότερα, ένας ενεργός κι ένας μη ενεργός δορυφόρος συγκρούστηκαν μεταξύ τους δημιουργώντας ακόμη περισσότερα διαστημικά σκουπίδια.

Σήμερα ανιχνεύονται 22.000 αντικείμενα που κινούνται ελεύθερα γύρω από τον πλανήτη μας. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις έχουν ως αποτέλεσμα τον συνεχή πολλαπλασιασμό τους.