Το επικίνδυνο πλήθος διαστημικών σκουπιδιών που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας επιδιώκουν να ξεφορτωθούν οι επιστήμονες, κατασκευάζοντας μία «διαστημική απόχη» για την περισυλλογή τους.

Ads

Η διαστημική χωματερή που περικυκλώνει τη Γη αποτελείται από τα λεγόμενα διαστημικά σκουπίδια, δηλαδή αποµεινάρια διαστηµοπλοίων και δορυφόρων. Έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και θεωρείται επικίνδυνη για την ασφάλεια των διαστηµικών πτήσεων, αλλά και των αστροναυτών που πραγµατοποιούν κατά καιρούς εργασίες στο εξωτερικό του Διαστηµικού Σταθµού.

Τα αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη μας είναι περισσότερα από 20.000 και κινούνται σε ύψος από 400 µέχρι και 36.000 χιλιόµετρα. Μπορούν μάλιστα να αναπτύξουν µεγάλες ταχύτητες που φτάνουν τα 8 χιλιόµετρα το δευτερόλεπτο, αποτελώντας µεγάλη απειλή για εκατοντάδες δορυφόρους, ανάλογα µε το ύψος στο οποίο βρίσκονται.

Η απόχη που σχεδιάζεται από ειδικούς επιστήμονες θα αποτελείται από ένα αλουµινένιο καλώδιο µήκους 11 χιλιοµέτρων, µέσα από το οποίο θα διέρχεται ηλεκτρικό ρεύµα. Το καλώδιο θα καθοδηγείται σε τροχιά γύρω από τη Γη χάρη στην αλληλεπίδραση του µαγνητικού πεδίου µε το ηλεκτρικό ρεύµα. Στην άκρη της θα έχει ένα δίχτυ, που θα χρησιμοποιείται για την περισυλλογή των σκουπιδιών.

Ads

image