Την γενική κατακραυγή της ισπανικής κοινωνίας έχει προκαλέσει το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ανάρτηση ενός προκλητικού βιντεοπαιχνιδιού στον ισότοπο του, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.

Ads

Στο παιχνίδι που φέρει τον τίτλο «Rescue», πρωταγωνιστεί η πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία, Αλίθια Σάντσεθ Καμάτσο, η οποία εμφανίζεται να ιππεύει ένα γλάρο εν ονόματι Πέπε και να βομβαρδίζει αεροσκάφη που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες και Καταλανούς αυτονομιστές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η εφαρμογή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από χιλιάδες χρήστες που «έτρεξαν» να σκοτώσουν ψηφιακούς μετανάστες, σε βαθμό που το δίκτυο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας κατέρρευσε.

Το Λαϊκό Κόμμα απέσυρε το παιχνίδι λίγες ώρες μετά και σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, κατηγόρησε τον προγραμματιστή του παιχνιδιού ότι δεν ακολούθησε τις οδηγίες που του είχαν δοθεί, σύμφωνα με τις οποίες ο «εχθρός» δεν ήταν οι μετανάστες αλλά τα οργανωμένα δίκτυα λαθρεμπόρων που τους διακινούν. Όπως παραδέχτηκε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, το βιντεοπαιχνίδι ήταν ένα λάθος, αφού το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίθηκε στην αρχική ιδέα.

Ads

Παρά τις όποιες απολογίες, η κοινή γνώμη καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα, αφού το μεταναστευτικό ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως συνδέεται με ένα «ξενοφοβικό ρεύμα» και πως νομιμοποιεί τη βία.