Ένας διαστημικός βράχος διαμέτρου 300 μέτρων ακολουθεί την ίδια περίπου τροχιά που διαγράφει η Γη γύρω από τον Ήλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση αστρονόμων. Αυτό σημαίνει πως η Γη είναι ο τέταρτος πλανήτης κοντά στον οποίο οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν “τρωικά σώματα”.

Τα “τρωικά σώματα” στην αστρονομία είναι συνήθως αστεροειδείς που κινούνται στην ίδια τροχιά με άλλα μεγαλύτερα σώματα, χωρίς όμως να συγκρούονται μαζί τους.

Ads

Ο νέος αστεροειδής, με το όνομα 2010 TK7, δεν αποτελεί επομένως απειλή για τον πλανήτη μας. Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, διαβεβαιώνουν πως η τροχιά του μικρού βράχου θα παραμείνει σταθερή και ακίνδυνη για τα επόμενα 10.000 χρόνια.

Ο 2010 TK7 εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Wise (Ευρυγώνιος Υπέρυθρος Εξερευνητής), το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009 και μέχρι σήμερα έχει ανακαλύψει 123 αντικείμενα κοντά στη Γη.

Το γαλλο-καναδικό τηλεσκόπιο στη Χαβάη επιβεβαίωσε στη συνέχεια τις πρώτες εκτιμήσεις για την τροχιά του. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Μάρτιν Κόνορ από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Ads

Ο αστεροειδής βρίσκεται σε απόσταση 80 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, περιστασιακά όμως πλησιάζει στα 25 εκατομμύρια χλμ.