Μέρη του top secret προγράμματος της για προφύλαξη των κυβερνητικών συστημάτων της χώρας από ενδεχόμενο κυβερνοπόλεμο (cyber warfare) αποκάλυψε η αμερικανική κυβέρνηση. To σχέδιο αυτό με όνομα Comprehensive National Cybersecurity Initiative (CNCI) είχε θεσπιστεί το 2008 από τον –τότε- πρόεδρο George W. Bush.

Ads

Την σχετική ανακοίνωση έκανε στο πλαίσιο συνεδρίου για την προστασία στην πόλη San Francisco ο Howard Schmidt, υπεύθυνος κυβερνο-ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Στόχος της αποκάλυψης αυτής είναι η επίτευξη μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε νέες καινοτόμες συνεργασίες –όχι μόνο στα πλαίσια της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και του Αμερικανικού κοινού» επεσήμανε ο κ. Schmidt.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της δημοσίευσε μια γενική περιγραφή των 12 σημείων του CNCI. Ειδικότερα, ως στόχος του προγράμματος αναφέρεται η δημιουργία μιας πρώτης γραμμής άμυνας ενάντια σε άμεσες απειλές, η ολοκληρωμένη άμυνα ενάντια σε κάθε είδους απειλές και η ενίσχυση του μελλοντικού περιβάλλοντος προστασίας του κυβερνοχώρου.

Το CNCI χρηματοδοτεί έναν αριθμό σχετικών προγραμμάτων προστασίας και ορισμένα μέρη του, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με τα επιθετικά σχέδια της χώρας στο διαδίκτυο, δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ads

Το κείμενο που δημοσίευσε η κυβέρνηση παραδέχεται τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος προστασίας και αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει θέσει «σημαντικές προκλήσεις» για την ερευνητική κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Schmidt η αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των σχετικών απειλών.

Εταιρείες πληροφορικής και ανάπτυξης προγραμμάτων δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την δημοσίευση των πληροφοριών αυτών, καθώς η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα αναζωογονήσει την συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα. Δεν λείπουν, βέβαια, αυτοί που ζητούν τον αποχαρακτηρισμό του συνόλου των εγγράφων σχετικά με το CNCI.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης: Ο παραπλανητικός κυβερνοπόλεμος για την άλωση του ελεύθερου διαδικτύου