Το 63% των Video Games είναι ακατάλληλο για τα παιδιά, είτε επειδή περιέχει σκηνές βίας και σεξ, είτε «dealing» ναρκωτικών, είτε επειδή το περιεχόμενο τους προκαλεί φόβο.

Ads

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, σε σύνολο 13.761 παιχνιδιών που έχουν επισημανθεί από το σύστημα χαρακτηρισμού παιχνιδιών PEGI, από το 2003 έως το 2009, το 63% έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο, το 45% έχει χαρακτηριστεί με το εικονίδιο «βία», ενώ το 84% των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες από 7χρονών και πάνω περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες (84,31% για ηλικίες από 12χρόνων και πάνω, 97,88% για ηλικίες από16 και πάνω και 95,57% για τα παιχνίδια που αφορούν σε ενήλικους).

Έξι στα δέκα δώρα την περίοδο των εορτών ήταν ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα μισά από τα οποία κυριαρχούν ακραίες σκηνές με φόνους, βία, ναρκωτικά, σεξ και χυδαία γλώσσα

Το trafficking, το drug-dealing, ο αποκεφαλισμός ζόμπι, οι κλοπές και οι ληστείες, είναι η θεματολογία των σύγχρονων video games. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι πλέον εξαιρετικά δημοφιλή ενώ είναι ιδιαίτερα πολλές οι περιπτώσεις παιδιών και ενηλίκων που περνούν ώρες, παίζοντας, μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους.

Ads

Την εορταστική περίοδο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριάρχησαν στην αγορά, όντως πρώτη επιλογή για χριστουγεννιάτικο δώρο. Έξι στα δέκα δώρα που αγοράστηκαν φέτος ήταν ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για μια τάση η οποία κάθε χρόνο δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις.

«Το 30% του ετήσιου τζίρου για την κατηγορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών γίνεται την εορταστική περίοδο. Στατιστικά, τα ποσοστά των πωλήσεων παρουσιάζονται 3πλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» υποστηρίζει στο «Έθνος» η διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων του Public, Ανθή Τροκούδη, εξηγώντας ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θεωρούνται «κλασικό εορταστικό δώρο» από τους γονείς.

«Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριαρχούνται από ωμή βία. Όσο πιο βίαια είναι τόσο πιο εύκολα εθίζονται οι ανήλικοι. Πυροβολισμοί, αίμα και φρικιαστικές μορφές είναι οι πιο συχνές εικόνες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά», τονίζει η Βικτόρια Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιχνίδια που αγοράζουν – να εξετάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις και τα εικονίδια χαρακτηρισμού κάθε παιχνιδιού – ώστε αυτά να απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού.