Τον μικρότερο υπολογιστή του κόσμου, με επιφάνεια μόλις ενός τετραγωνικού χιλιοστού, δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τον οποίο και εμφύτευσαν στο μάτι ασθενούς με γλαύκωμα.

Ads

Ένας χαμηλής ενέργειας επεξεργαστής, ένας αισθητήρας πίεσης του αίματος στο μάτι, μια μνήμη, μια πολύ λεπτή μπαταρία-φιλμ, μια ηλιακή κυψέλη και μια ασύρματη κεραία, που μεταδίδει δεδομένα σε μια εξωτερική συσκευή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών, απαρτίζουν το νέο υπολογιστή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντένις Σιλβέστερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής DailyMail, εφηύραν το μικροσκοπικό υπολογιστή και τον εμφύτευσαν πειραματικά στο μάτι ασθενούς με γλαύκωμα,μια πάθηση που μπορεί να επιφέρει τύφλωση. Η συσκευή παρακολουθεί συνεχώς την πίεση του αίματος στο μάτι του ασθενούς, ενώ κάθε 15 λεπτά κάνει αυτόματα μετρήσεις καταγράφοντας έτσι την εξέλιξη της πάθησης. Κατά μέσο όρο καταναλώνει 5,3 νανοβάτ.

Η μπαταρία φορτίζεται με την έκθεση του ματιού του ασθενούς επί δέκα ώρες σε φωτισμό εσωτερικού χώρου ή σε μιάμιση ώρα φωτός από τον ήλιο. Ο υπολογιστής-πομπός μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μέχρι μιας εβδομάδας πριν τα μεταδώσει σε κάποια συσκευή-δέκτη.

Ads

Το σίγουρο είναι ότι η συσκευή θα χρειαστεί κάποια χρόνια ακόμα πριν την έξοδό της στο εμπόριο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν την ελπίδα τους ότι τέτοιοι μικροσκοπικοί υπολογιστές, εκτός από την ιατρική, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για την μέτρηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, την επιτήρηση της ακεραιότητας των κτιρίων κ.ά.