Σαν σήμερα 6 Ιουνίου του 1965 κυκλοφορήσε το θρυλικό Satisfaction, το τραγούδι των Rolling Stones που σηματοδότησε μια ολόκληρη γενιά.

Ads

Το Satisfaction υπήρξε έμπνευση του Κιθ Ρίτσαρντς. Η σύλληψή του έγινε μάλιστα λίγο πριν τον πάρει ο ύπνος… Η έμπνευση όμως δεν έχει ώρα κι εκείνος γνωρίζοντάς το πολύ καλά, σηκώθηκε από το κρεβάτι, μουρμούρισε τη μελωδία στο κασετοφωνάκι του και σημείωσε τις λέξεις: «I can’t get no satisfaction», σε ένα χαρτί. 

Οι Stones, άρχισαν να δουλεύουν το κομμάτι στις αρχές Μαΐου στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Κλίαργουοτερ της Φλώριδα. Τους στίχους έγραψε ο Μικ Τζάγκερ. Οι Stones, μπήκαν στο στούντιο Τσες στο Σικάγο στις 10 Μαΐου 1965. Ξαναηχογράφησαν το κομμάτι λίγες μέρες αργότερα στο Λος ‘Αντζελες, προσθέτοντας το κιθαριστικό μέρος.

 

Το «Satisfaction» κυκλοφόρησε ως προπομπός του άλμπουμ του συγκροτήματος «Out of our Ηeads». Στην Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη κυκλοφόρησε στις 20 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.
 
Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν άμεση και απογείωσε την καριέρα των Rolling Stones. Αμέσως μπήκε στο Hot 100 του Billboard και παρέμεινε στο Νο1 για τέσσερεις εβδομάδες.

Διαβάστε σχετικά: «Μικ Τζάγκερ: Ένα υπέροχα αυθάδικο θαύμα της φύσης» του Φίλιπ Νόρμαν

Ads

Φυσικά δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους που θεώρησαν το τραγούδι ανήθικο και επικίνδυνο για την καθεστηκυία τάξη.

Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης απαγορεύτηκε αρχικά κι έγινε γνωστό μέσα από τους πειρατικούς σταθμούς, ενώ και οι Stones σε κάποιες εμφανίσεις τους αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τους στίχους του τραγουδιού.