Είναι το δημοφιλέστερο arcade παιχνίδι όλων των εποχών. Ποια είναι τα μυστικά του Pac – Man, του παιχνιδιού που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Πώς εμπνεύστηκε ο δημιουργός του Τόρου Ιβατάνι τον διάσημο χαρακτήρα και ποια η φεμινιστική διάστασή του; 

Ads

Το Pac – Man κυκλοφόρησε, σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου του 1980 από την ιαπωνική εταιρεία παιχνιδιών Namco αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια μανία, καθώς οι gamers δεν είχαν αντικρίσει ξανά κάτι παρόμοιο. Σε μια εποχή που κυριαρχούσαν τα shoot ’em up παιχνίδια, όπως το  Space Invaders  και το Asteroids, με μονόχρωμα γραφικά και ένα αδιάφορο περιβάλλον, ο Τόρου Ιβατάνι προσέφερε στους χρήστες ένα περιβάλλον πολύχρωμο με ένα πρωτοποριακό και ελκυστικό κεντρικό χαρακτήρα.

Οι παίκτες εθίζονται στην ταχύτητα και τις προσπάθειες του Pac Man να διαφύγει από τα φαντασματάκια που τον κυνηγούν, μέσα από λαβυρίνθους και καταβροχθίζοντας σφαιρίδια στη διαδρομή.  Με το πέρασμα των χρόνων, το Pac Man, όνομα που προέρχεται από το «Πάκου – Πάκου», μια φράση που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να περιγράψουν κάποιον που “καταβροχθίζει”, δεν περιορίστηκε στη δημοφιλία ενός παιχνιδιού, αλλά μετατράπηκε σε ένα σύμβολο της pop κουλτούρας της δεκαετίας του ’80. Το Pac Man ήταν στην πραγματικότητα ένα προμήνυμα για τη νέα εποχή της ψυχαγωγίας, μια εποχή στην οποία θα κυριαρχούσαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ο Τόρου Ιβατάνι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα Pac Man από μία πίτσα. «Βλέποντας μια πίτσα από την οποία έλειπε ένα κομμάτι, παρατήρησα πως μοιάζει με έναν χαρακτήρα με ανοιχτό το στόμα. Έτσι δημιoύργησα και τον Pac Man», λέει ο Ιβατάνι στο Time σημειώνοντας πως «η αρχική ιδέα ήταν το “φαγητό”». Σχετικά με τα ηχητικά εφέ του Pac Man ο Τόρου Ιβατάνι αναφέρει πως έμπνευση δεν ήταν άλλη από τον ήχο της κατάποσης.

Ads

Παίξτε ελεύθερα

«Η άποψή μου είναι πως το Pac Man αγαπήθηκε από όλους, από τους νέους της εποχής και τους μεγαλύτερους, από άνδρες και γυναίκες, λόγω της αρχικής μας ιδέας να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι που θα απευθύνεται και σε γυναίκες και σε ζευγάρια», αναφέρει και προσθέτει: «η ικανότητα του Pac Man να μπορεί και να κυνηγάει τα φαντάσματα που τον καταδιώκουν, ανανέωσε τον πυρήνα του παιχνιδιού, ήταν επίσης μια ιδέα που αντανακλούσε μια γενιά γυναικών που απελευθερώθηκε και από “κυνηγημένες” έγιναν “κυνηγοί”».

«Ίσως να είναι λίγο υπερβολικό να επικαλεστώ τους Beatles αλλά αν το τραγούδι “Yesterday” αποτελεί ένα πρότυπο ρυθμού για τη μουσική, τότε το Pac Man είναι το πρότυπο για τα παιχνίδια. Για αυτό το Pac Man παραμένει μέχρι σήμερα δημοφιλές και για αυτό είμαι  περήφανος», σημειώνει καταλήγοντας.