Το 1943 στην Κρήτη οι αντιστασιακές οργανώσεις κατά των ναζί κατακτητών αυξάνονταν. Τα ξημερώματα προς την 15η Ιουνίου 1943 οι ναζί συλλαμβάνουν περίπου 300 Ηρακλειώτες και τους φυλακίζουν στη Στοά «Μακάσι», όπου μεταφέρθηκαν οι αιχμάλωτοι από όλη την Κρήτη. Ήταν Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης.  

Ads

Από το «Μακάσι» οι όμηροι οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο.  Ένα χρόνο αργότερα, περίπου 400  Εβραίοι και Χριστιανοί πνίγονται κατά τη μεταφορά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Η στοά Μακάσι, που βρίσκεται κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινένγκο (Τάφος Καζαντζάκη) ήταν μια από τις πολλές στρατιωτικές στοές του ενετικού οχυρωματικού περιβόλου.

Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής χρησιμοποίησαν τη στοά ως χώρο κράτησης αιχμαλώτων στο Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης, τον Ιούνιο του 1943. Στον χώρο αυτό μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες από όλη την Κρήτη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν ατμοπλοϊκώς με το ιταλικό πλοίο “Madonna”  στον Πειραιά, στις φυλακές Βούρλων Δραπετσώνας. Από εκεί με το ίδιο πλοίο μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και μέσω Βουλγαρίας, με τρένο στο Ζemoun της Γιουγκοσλαβίας. Μετά από παραμονή 3 μηνών περίπου, ένας μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ματχάουζεν  (4-11-1943).

Ads

To ναυάγιο του «Δαναίς» 

Στις 26 Απριλίου του 1944 Βρετανοί κομμάντος  μαζί με αντιστασιακούς Κρητικούς απήγαγαν τον Γερμανό στρατηγό Χάινριχ Κράιπε (στρατιωτικός διοικητής των ναζί στην Κρήτη).  

Από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου οι ναζί συλλαμβάνουν άλλους 400 άντρες από όλη την Κρήτη (Εβραίους και Χριστιανούς) και τους οδηγούν στο «Μακάσι». Οι κρατούμενοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο «Δαναίς» για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως πνίγηκαν όλοι, εκτός από το πλήρωμα και τους γερμανούς συνοδούς, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944.

Τιμώντας τη θυσία και το μαρτύριο των ανθρώπων που φυλακίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» ο ιστορικός αυτός χώρος έχει αναδειχθεί ως τόπος μνήμης και τιμής.