Σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου του 2009 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Μορίς Ζαρ, ο άνθρωπος που με τη μουσική του χαρακτήρισε μια σειρά επικών ταινιών του Hollywood.

Ads

Ο Μορίς – Αλέξης Ζαρ γεννήθηκε το 1924 στην πόλη Λιόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Πατέρας του υπήρξε ο Αντρέ Ζαρ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους εφευρέτες της πρώτης κονσόλας μίξης ήχων που χρησιμοποίησε το Radio Lyon.

Αν και καταπιάστηκε με τη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι συνηθίζεται, ο Μορίς αγάπησε τη μελωδία και την ορχηστρική, γεγονός που τον ώθησε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη Σορβόννη, προκαλώντας την αντίδραση των γονιών του.

Το 1951 συνθέτει το πρώτο του σάουντρακ ενώ μια δεκαετία αργότερα ενώ πλέον ζει στις ΗΠΑ κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για τη μουσική που συνέθεσε για την ταινία «Lawrence of Arabia» (1962) του Ντέιβιντ Λιν.

Η συνεργασία του με το Βρετανό σκηνοθέτη συνεχίζεται με τις ταινίες «Doctor Zhivago» (1965) και «A passage to India» (1984), έργα για τα οποία ο Μορίς Ζαρ κέρδισε ακόμα δυο βραβεία Όσκαρ ενώ υπήρξε υποψήφιος άλλες έξι φορές.

Έχει, επίσης, βραβευτεί δυο φορές με το βραβείο Bafta, τέσσερις φορές με τη Χρυσή Σφαίρα και έχει λάβει ένα βραβείο Grammy.

Ads

Ο Μορίς Ζαρ συνέθεσε επίσης μουσική για ταινίες και άλλων μεγάλων σκηνοθετών, όπως οι Τζον Φρανκενχάιμερ, Αλφρεντ Χίτσκοκ, Τζον Χιούστον, Λουκίνο Βισκόντι και Πίτερ Γουίαρ συσσωρεύοντας βραβεία και υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο. Συνολικά έγραψε μουσική για περίπου 160 ταινίες ενώ στο έργο του περιλαμβάνονται και συμφωνικά έργα όπως και μουσική επένδυση τηλεοπτικών σειρών όπως «ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Ο Μορίς Ζαρ απέκτησε δυο γιους, το Ζαν Μισέλ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στο χώρο της ηλεκτρονικής και avant-garde μουσικής, και τον Κέβιν που ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων στις ΗΠΑ.

Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του έλαβε χώρα το Φεβρουάριο του 2009, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Βερολίνου, όπου βραβεύτηκε για το συνολικό του έργο. Τότε, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίετερ Κόσλικ, τίμησε τον Μορίς Ζαρ δηλώνοντας ότι «συχνά οι συνθέτες μουσικής για ταινίες επισκιάζονται από τους πρωταγωνιστές και τους μεγάλους σκηνοθέτες. Με τον Μορίς Ζαρ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η μουσική του Δόκτωρ Ζιβάγκο, όπως μεγάλο μέρος του έργου , είναι παγκοσμίως γνωστή και παραμένει αλησμόνητη στην ιστορία του κινηματογράφου».

«Κανείς θα μπορούσε να πει ότι η ίδια μου η ζωή ήταν ένα μεγάλο σάουντρακ. Η μουσική ήταν η ζωή μου, η μουσική με έφερε στη ζωή και με τη μουσική θα με θυμούνται πολύ καιρό μετά την αναχώρησή μου από αυτή τη ζωή. Όταν θα πεθάνω θα παίζει ένα τελευταίο βαλς στο κεφάλι μου που μόνο εγώ θα μπορώ να ακούω», είχε δηλώσει ο ίδιος ο συνθέτης.