Ήταν μια μέρα που άλλαξε τον ρου της μουσικής ιστορίας. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1964, η πτήση 101 από το Λονδίνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Κένεντυ και φέρνει στην Αμερική την Beatlemania.

Ads

Είναι η πρώτη φορά που τα «σκαθάρια» επισκέπτονται την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να κατακτήσουν μια ολόκληρη ήπειρο…

Και τα καταφέρνουν πριν ακόμη βγουν από το αεροπλάνο!

image

Ads

To «I wanna hold your hand» είναι ήδη νο1 στα αμερικανικά τσαρτς και οι 3.000 θαυμαστές τους που έχουν κατακλύσει σε κατάσταση υστερίας το αεροδρόμιο θέλουν αν όχι να κρατήσουν το χέρι τους, έστω να τους δουν.

image

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εκατοντάδες αστυνομικοί μεταφέρουν τους Βρετανούς μουσικούς «εισβολείς» στο Plaza της Νέας Υόρκης, όπου η κατάσταση δεν είναι διαφορετική.

image

Το συγκεντρωμένο πλήθος έχει αποκλείσει την είσοδο, τρέχει στο δρόμο, διακόπτει την κίνηση, ουρλιάζει από ενθουσιασμό, κλαίει από συγκίνηση, λιποθυμά.

image

Δύο μέρες μετά θα συστηθούν κι επισήμως στο αμερικανικό κοινό, κάνοντας το ντεμπούτο στην πιο δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή εκείνης της εποχής, το Ed Sullivan Show. Αν και το στούντιο χωρούσε μόλις 700 άτομα, χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση για μια πολυπόθητη θέση σε αυτό είναι φτάσει τα 50.000 άτομα.

Ο Τζον Λένον, ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, ο Τζορτζ Χάρισον και ο Ρίνγκο Σταρ ντυμένοι με τα κοστούμια τους και με το χαρακτηριστικό χτένισμα τους, ερμηνεύουν 5 τραγούδια, που με δυσκολία ακούγονται από τα ζητωκραυγάσματα των φανς τους. 

image

Η Beatlemania εκείνο το βράδυ παραλύει τη Νέα Υόρκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μεγάλη πόλη δεν μπορεί κάποιος να βρει ούτε καν ταξί. Η τηλεθέαση αγγίζει το 40%, πράγμα που σημαίνει ότι 73 εκατ. άνθρωποι είναι καθηλωμένοι στις οθόνες τους, γοητευμένοι από τους 4 εικοσάχρονους από το Λίβερπουλ, που γράφουν μουσική ιστορία.

Άκουσε την μουσική τους εδώ

Στη συνέχεια τα «σκαθάρια» δίνουν την πρώτη τους συναυλία στην Ουάσιγκτον. Επόμενοι σταθμοί ήταν το Γκάρνεγκι Χολ και το Μαϊάμι. Ακολούθησε η κυκλοφορία του «Can’t Buy me Love», το οποίο είχε προπώληση το ασύλληπτο νούμερο των 3 εκατομμυρίων αντιτύπων!

image

Οι Beatles θα μείνουν στην Αμερική για 10 μέρες, αφήνοντας το στίγμα τους στην πολιτιστική πορεία της χώρας στο εξής. Με την αμερικανική νεολαία έτοιμη να ξεφύγει από τα πολιτισμικά άκαμπτα δεσμά της δεκαετίας του ’50, η πληθωρική μουσική τους και η επανάσταση τους, ήταν ο καταλύτης που χρειαζόταν για αυτή την αλλαγή.