Η μάχη του Ίβο Τζίμα έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο άγριες και αιματηρές μάχες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (Φεβρουάριος/Μάρτιος 1945). Ήταν η μάχη των μαχών μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Ads

Το μικρό ηφαιστειογενές νησί Ίβο Τζίμα είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Αμερικάνους. Απείχε ελάχιστα απ’ το Τόκιο και αν το καταλάμβαναν, θα αποκτούσαν μία πολύτιμη βάση ανεφοδιασμού.

Οι Αμερικάνοι βομβάρδιζαν για δυο μήνες το νησί πριν από την απόβαση. Είχαν υπολογίσει ότι η κατάληψη του νησιού θα τους έπαιρνε πέντε ημέρες αλλά υποτίμησαν τους Ιάπωνες. Η μάχη διήρκεσε συνολικά 36 ημέρες. Οι Ιάπωνες αρνήθηκαν μέχρι τέλος να παραδοθούν κάνοντας αντάρτικο. 

Στις 23 Φεβρουαρίου, οι Αμερικάνοι έφτασαν στην κορυφή του βουνού Σουριμπάτσι και κάρφωσαν στο έδαφος την αμερικάνικη σημαία. Η κίνηση ήταν συμβολική καθώς η μάχη δεν είχε τελειώσει. Πάντως η φωτογραφία έγινε το σύμβολο της ιστορίας του Ίβο Τζίμα. 

Ads

image

image

Η τελευταία μάχη δόθηκε στις 25 Μαρτίου. Οι Αμερικάνοι είχαν καταλάβει το βόρειο τμήμα του νησιού και οι Ιάπωνες ήταν εγκλωβισμένοι. 

Ο στρατηγός Κουριμπαγιάσι ηγήθηκε 300 αντρών στην τελευταία επίθεση εναντίον των Αμερικάνων. Σκοτώθηκαν όλοι. 

Από τους συνολικά 22.000 Ιάπωνες μόλις 226 αιχμαλωτίστηκαν επειδή βρέθηκαν σε λιπόθυμη κατάσταση. Κατά την τελευταία μάχη 3.000 Ιάπωνες που κρύβονταν στις κατακόμβες του νησιού αυτοκτόνησαν για να μην παραδοθούν. Οι Αμερικάνοι είχαν 7.00 νεκρούς. 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image