Επιθυμία κάθε αθλητή είναι να φεύγει με το κεφάλι ψηλά από τους αγωνιστικούς χώρους. Όταν, όμως, στη μέση μπλέκονται οικονομικά συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων και ένα τεράστιο όνομα, τότε τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα και τα… δράματα καραδοκούν! Ένα τέτοιο δράμα παίχθηκε στο Νασάου, στις Μπαχάμες, μια ημέρα σαν σήμερα το 1981, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον σπουδαιότερο πυγμάχο που πέρασε ποτέ από τα παγκόσμια ρινγκ, τον Μοχάμεντ Άλι.

Ads

“Drama in Bahama” ονομάστηκε ο αγώνας 10 γύρων που πραγματοποιήθηκε στο… μισοτελειωμένο “Queen Elizabeth Sports Center”, που αποτέλεσε και την τελευταία «παράσταση» του Μοχάμεντ Άλι στην πυγμαχία. Ο 39χρονος τότε Άλι, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στα ρινγκ, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον κατά 12 χρόνια μικρότερό του, Τρέβορ Μπέρμπικ, στις Μπαχάμες. Ο Άλι πριν από τον αγώνα έλεγε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, όπως πιστοποιούσαν και «οι καλύτεροι λευκοί γιατροί». Η αναμέτρηση έγινε εκτός αμερικανικού εδάφους, αφού ο Άλι δεν είχε άδεια να δώσει αγώνα εντός ΗΠΑ.

Τον αγώνα διοργάνωσε ο Τζέιμς Κορνέλιους, ο οποίος είχε διασυνδέσεις με το Κράτος του Ισλάμ. Όταν ο μάνατζερ του Μπέρμπικ έφτασε στο Νασάου, προκειμένου να λάβει μέρος των κερδών από τον αγώνα, δύο φίλοι του Κορνέλιους τον… ξυλοφόρτωσαν, δείχνοντας τις προθέσεις του διοργανωτή του αγώνα-παρωδία. Γιατί ήταν πραγματική παρωδία: κανένα εθνικό ή παγκόσμιο δίκτυο δεν ζήτησε να πάρει τα δικαιώματα του αγώνα, 2.500 θέσεις του σταδίου έμειναν κενές αφού δεν υπήρχε κλειδί για την κεντρική πόρτα εισόδου, δεν υπήρχαν γάντια για τους αγώνες όπως και καμπανάκι διαιτητών στο ρινγκ (χρησιμοποιήθηκε κουδούνα για αγελάδες), ο αγώνας άρχισε με δύο ώρες καθυστέρηση, αφού ο Μπέρμπικ δεν έλαβε προκαταβολικά την αμοιβή που του είχαν υποσχεθεί κ.α.

Το παγκόσμιο αθλητικό σύμβολο, το οποίο ήθελε να αποδείξει ότι παραμένει ένας μεγάλος μποξέρ, λύγισε από την κούραση μετά τον έκτο γύρο. Το ταλέντο και η εμπειρία του… υποκλίθηκαν στον μαχητικό Μπέρμπικ, ο οποίος πήρε τη νίκη στα σημεία και φυσικά τον τίτλο.

Ads

Αυτή θα ήταν η δεύτερη και τελευταία προσπάθεια του Μοχάμεντ Άλι να επιστρέψει στα ρινγκ, η οποία εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, ειδικά για έναν αθλητή τέτοιου επιπέδου. Ενός αθλητή με μια καριέρα ταραχώδη: πρώτος τίτλος το 1964 απέναντι στον Σόνι Λίστον, άρνηση στράτευσης, καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκιση το 1967, αποχώρηση από τα ρινγκ το 1970, επιστροφή το 1974 απέναντι στον Τζορτζ Φόρμαν στο Ζαΐρ (σ.σ. νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), δεύτερη αποχώρηση το 1978 αφού είχε είχε χάσει τον τίτλο και τον ξαναπήρε. Το 1981 αποχώρησε από την ενεργό δράση έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών, καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.