Ads

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, με τις σημαίες στον Λευκό Οίκο να κυματίζουν μεσίστιες κατ’ εντολή του Μπαράκ Ομπάμα. «Πριν από μισό αιώνα, η Αμερική θρήνησε την απώλεια ενός εκπληκτικού προέδρου» δήλωσε ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ. Λόγο της επετείου η υπόθεση της δολοφονίας του αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί, επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο μετά από τη συνέντευξη του αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι την περασμένη εβδομάδα στο NBC, οπού εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητα του δολοφόνου. Διαβάστε: Η δολοφονία Κένεντι ξανά στο προσκήνιο

 
Το χρονικό
 
Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή ενόσω βρίσκεται στο Ντάλας συνοδεία αυτοκινητοπομπής. Η σφαίρα προκαλεί μοιραίο τραύμα στον εγκέφαλο του Προέδρου των ΗΠΑ. Πλάϊ στον Κένεντυ, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθεί ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον.
 
image

Η ώρα είναι 12.30. Ο Τζον Κένεντυ δέχεται το μοιραίο βλήμα του ελεύθερου σκοπευτή από ένα κτίριο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την πορεία της αυτοκινητοπομπής. Νωρίτερα ο Κένεντυ, ο Τζόνσον και ο κυβερνήτης Κόναλυ έχουν εισπράξει μία ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Ντάλας.
 
Ο Κένεντυ μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο Πάρκλαντ. Εισαγάγεται στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών και συνέχεια στο χειρουργείο, παρουσία μόνο ιατρών και νοσηλευτών. Η Τζάκι Κένεντι βρίσκεται στο νοσοκομείο, εκτός όμως του χειρουργικού δωματίου όπου το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή τον σύζυγό της.
 
Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοινώνουν το θάνατο του Αμερικανού Προέδρου στη μία το μεσημέρι. Ωστόσο, σύμφωνα με μετέπειτα και ανεπίσημες αναφορές του Δρ Τομ Σάϊρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο θάνατος του Κένεντυ ήταν ακαριαίος :«Ιατρικώς, ήταν εμφανές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ζωντανός όταν τον έφεραν. Δεν υπήρχε αυτόματη αναπνοή. Οι κόρες των ματιών του  ήταν διεσταλμένες και ακίνητες. Ήταν φανερό το τραύμα που είχε δεχθεί στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο», λέει ο Δρ. Σάιρς.

Ads

image
 
Στις 2 το μεσημέρι η άψυχη σωρός του Τζον Κένεντυ  μεταφέρεται έξω από το νοσοκομείο μέσα σε ένα μπρούτζινο φέρετρο. Δίπλα του περπατά η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Το πρόσωπό της είναι θλιβερό. Τα μάτια της είναι καρφωμένα σταθερά στο έδαφος. Το φέρετρο παραλαμβάνει νεκροφόρα έξω από το νοσοκομείο. Η Τζάκι το αγγίζει απαλά με το χέρι της, ανεβαίνει στη νεκροφόρα και κάθεται δίπλα του. Στη συνέχεια κατευθύνονται προς το Love Field όπου το  σώμα του Κένεντι μεταφέρεται στο Προεδρικό τζετ. Στο Προεδρικό αεροπλάνο επιβαίνουν μέλη του προσωπικού της Προεδρίας των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου αλλά και δύο ιερείς οι οποίοι φέρουν εις πέρας τις  πνευματικές ιεροτελεστίες για τον θάνατο του Ρωμαιοκαθολικού, τέως πλέον, Αμερικανού Προέδρου.

image
 
Ακολουθεί η ορκωμοσία του Λίντον Τζόνσον παρουσία του δικαστή Χαγκς: «Ορκίζομαι να ασκήσω να καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, να υπερασπιστώ, να προστατεύσω και να διατηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ». Στις 2.46, 106 λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ, ο Λίντον Τζόνσον, κάποτε αγρότης και δάσκαλος στην Johnson City, γίνεται ο 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

image

Υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κένεντυ φέρεται να είναι ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές την ίδια ημέρα. Έπειτα από σχετική έρευνα, ο Όσβαλντ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ακόμη μία δολοφονία, του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ, η οποία είχε προηγηθείς αυτής του Κένεντυ.

image

Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελεί υπό κράτηση.


 
Το καρέ 313
 
Ο Αμπραχάμ Ζαπρούντερ στεκόταν με μια κάμερα στο πλήθος που περίμενε στο Ντάλας την αυτοκινητοπομπή του Αμερικάνου Προέδρου. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατέγραφε τη δολοφονία του Κένεντι. Δεν πρόκειται φυσικά για το μοναδικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία αλλά είναι το μοναδικό που καταγράφει τη στιγμή που η σφαίρα βρίσκει το στόχο της.
 
Το βίντεο του Ζαπρούντερ διαρκεί μόλις 26,6 δευτερόλεπτα και μετρά 486 έγχρωμα καρέ, χωρίς ήχο. Πουλήθηκε στο περιοδικό Life για 150.000 δολάρια. Όπως όλα γύρω από τη δολοφονία Κένεντι δεν γλίτωσε από το κύμα συνωμοσιολογίας που την περιβάλει. Στο καρέ 313 το κεφάλι του Αμερικανού προέδρου έσκαγε από την σφαίρα.

Το βίντεο από το LIFE
 
Τα επόμενα χρόνια καρέ από το φιλμ άρχισαν να δημοσιεύονται χωρίς όμως το επίμαχο 313. Έτσι οι θεωρίες φούντωσαν μιλώντας και για κατασκευή του βίντεο από τη CIA. Πλέον το φιλμ είναι ιδιοκτησία των Εθνικών Αρχείων και φυλάσσεται σε ειδικό δοχείο για τη διατήρησή του. Η προβολή του εξ ολοκλήρου είναι σπάνια.

image

image

 
Στις περιορισμένες προβολές που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες, μεταξύ 17 και 24 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Sixth Floor κοντά στο σημείο της δολοφονίας, οι θεατές ακόμη και πενήντα χρόνια μετά δεν παύουν να σαστίζουν όταν το βίντεο φτάνει στο καρέ 313, που εμφανίζεται στο παραπάνω βίντεο.