«Η δημοκρατία εξοστρακίζεται εκτός συστήματος από  «μία παγκόσμια κυβέρνηση» του ΔΝΤ, του ΠΟΕ, και της GATT με την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ»   ony Benn – περιοδικό  Spectre No 7 , καλοκαίρι  1999)

Ads

Έχει κάτι κοινό με τον Λόρδο Βύρωνα ο βρετανός αριστερός ηγέτης Τόνι Μπεν, που έφυγε από τη ζωή στα 88 του χρόνια, την περασμένη Παρασκευή,  θάλεγα ότι έχουν πολλά κοινά, πέρα από την εθνική τους καταγωγή.  Τόσο ο Λόρδος Βύρων όσο και ο Τόνι Μπεν υπήρξαν μεγάλοι διεθνιστές, πολέμιοι και οι δύο της κοινωνικής αδικίας μέσα στην ίδια τη χώρα τους αλλά και σε όλον τον κόσμο.  Επιπλέον, υπήρξαν μεγάλοι φιλέλληνες και οι δύο, με  τον Λόρδο  Βύρωνα να αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824 και τον Τόνι Μπεν  να συμπαρίσταται ενεργά στους αγώνες του ελληνικού για τη δημοκρατία την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία επί πολλές δεκαετίες.

 
Ηγετική μορφή του εργατικού κινήματος, χαρισματικός ομιλητής, ο Τόνι Μπεν  δεν έπαυσε ούτε στιγμή να δρα πολιτικά και κινηματικά, ύστερα από την απόφασή του, το 2001,  να μην επαναδιεκδικήσει την εκλογή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Είχε κληρονομήσει θέση στη Βουλή των Λόρδων από τον πατέρα του, αλλά αποποιήθηκε τη θέση αυτή, για να ενταχθεί στην μαχόμενη πολιτική από τις γραμμές του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος.
 
Για περισσότερο από μισό αιώνα, υπήρξε πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με τα βρετανικά εργατικά συνδικάτα, καθώς και με αντινεοφιλελεύθερα και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο.
 
Ξεχωριστή υπήρξε η συμβολή του στο βρετανικό και ευρωπαϊκό αντιπυρηνικό κίνημα αλλά  και μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, ηγήθηκε προσωπικά αντιπολέμικών κινημάτων, όπως το Stop The War Coalition, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις κατά των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στο Λίβανο και πιο πρόσφατα στη Λιβύη και τη Συρία.
 
Υποστήριξε με σθένος την κατάργηση του ΝΑΤΟ και την ιδέα της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ειρήνης και ασφάλειας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.
 
Κατά τη δεκαετία του ’70, όταν ήμουν φοιτητής και εργαζόμενος στο Λονδίνο, είχα την τύχη να συναντήσω τον Τόνι Μπεν και να παρακολουθήσω ομιλίες του. Αγαπούσε τον ελληνικό λαό και έτρεφε βαθιά εκτίμηση στις αντιφαστιστικές, δημοκρατικές και φιλειρηνικές αγωνιστικές του παραδόσεις, προσφέροντας απλόχερα την αλληλεγγύη του, όποτε χρειαζόταν, τόσο στα χρόνια της χούντας όσο και μεταγενέστερα.
 
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εκ των ιδρυτών και είχε ηγηθεί  του κινήματος Coalition Resistance, διεκδικώντας ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, ενώ στήριζε ενεργά και το Βρετανικό Κίνημα Αλληλεγγύης με  τον σκληρά δοκιμαζόμενο από τις μνημονιακές πολιτικές ελληνικό λαό, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της κίνησης Greece Solidarity Campaign.
 
To 1999, όταν αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, πραγματοποιούσε ευρωπαϊκή περιοδεία κατά του πολέμου του ΝΑΤΟ  στη Γιουγκοσλαβία, ο Τόνι Μπεν είχε υποδεχτεί θερμά την αντιπροσωπεία μας στο σπίτι του, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική του τότε ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
 
Θυμάμαι άκόμα το άρθρο του που είχε δημοσιευτεί εκείνη τη χρονιά   στο Περιοδικό Spectre, με κεντρικό μήνυμα το ακόλουθο: «Σε κάθε χώρα, σε κάθε περίοδο της ιστορίας, έχουν υπάρξει δυό αναμένες φλόγες. Η φλόγα της οργής κατά της αδικίας και η φλόγα της ελπίδας ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο» 
 
Θα τον θυμόμαστε πάντα ως πρωταγωνιστή πολύμορφων κινημάτων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που καλούμαστε να αγωνιστούμε για την δημοκρατική και φιλειρηνική  επανίδρυση της Ευρώπης,  ώστε να φτάσουμε σε μια ενωμένη Ευρώπη που δεν θα επιτρέπει τραγωδίες όπως η Γιουγκοσλαβική, η Κυπριακή, η Ελληνική, και τώρα  η Ουκρανική.    

* Ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ads