Υπήρξε ένας από τους αρχιβασανιστές της Χούντας και μια από τις πιο σκοτεινές φιγούρες της δικτατορίας. Ο διοικητής του ΕΑΤ/ ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας), ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, που καταδικάστηκε μετά την πτώση της Χούντας σε 20 χρόνια κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε το 1987, πέθανε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου του 2015.

Ads

Υπό τις διαταγές του αλλά και από τον ίδιο βασανίστηκαν άγρια εκατοντάδες πολίτες αλλά και στρατιωτικοί στα κελιά του ΕΑΤ / ΕΣΑ. «Εγώ είμαι ο Θεοφιλιγιαννάκος! Ξέρετε τι
σημαίνει αυτό;». Με αυτή τη φράση υποδεχόταν τα θύματά του, λίγο πριν ξεκινήσει ο βασανισμός τους μέχρι εξοντώσεως. «100 χρόνια θα μείνει η Επανάσταση!», συνήθιζε να λέει αναφερόμενος στη δικτατορία. Επαναλάμβανε πως «εμείς οι προδότες δεν τον αφήνουμε να φτάσει την Ελλάδα μέχρι το Δούναβη… λίγο ακόμη και θα είχαν φέρει τους Τούρκους μέχρι το Σούνιο», είχε σχολιάσει ο Αλέξανδρος Παναγούλης κατά τη διάρκεια της δίκης της Χούντας.

Κατά την έναρξη της απολογίας του στη δίκη των πραξικοπηματιών μετά την πτώση της Χούντας, αμετανόητος και χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις αναφορές περί βασανιστηρίων, είχε πει: «Είμαι Λάκων, υιός διδασκάλου, έχω ανατροφή ελληνοχριστιανική και είχα την τιμή να συμμετάσχω ενεργώς στην επανάσταση της 21ης Απριλίου. Σαν Σπαρτιάτης είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί το επάγγελμα που διάλεξα αρμόζει με τον τόπο της καταγωγής μου. Η Σπάρτη φτιάχνει Λεωνίδες, Μαυρομιχάληδες, Δαβάκηδες! Από μικρός έμαθα να αγαπώ την πατρίδα μου και έζησα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου έναν εμφύλιο πόλεμο.

Στη Σπάρτη έμαθα ότι ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του! Ο κομμουνιστής είναι ένα τομάρι που δεν σκέπτεται την πατρίδα. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις μπήκα στη Σχολή Ικάρων και με έδιωξαν από κει, όχι λόγω ανικανότητος, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μήνης, αλλά επειδή ήμουν ακραιφνής εθνικόφρων. Επειδή αγαπούσα το επάγγελμα του αξιωματικού, κατατάχθηκα στη Σχολή Ευελπίδων. Εκεί έμαθα να σέβομαι τους ανωτέρους μου, να αναλαμβάνω πάντοτε τις ευθύνες μου και να μισώ τον κομμουνισμό!».

Ads

Ολοκληρώνοντας την απολογία ισχυρίστηκε πως οι κατηγορίες περί βασανιστηρίων ήταν ψέματα και ζήτησε να απολυμανθεί το Ευαγγέλιο γιατί «είχαν βάλει πάνω του τα χεριά τους οι κομμουνιστές».

Η κατάθεση του Αλέξανδρου Παναγούλη στο δικαστήριο ήταν αποκαλυπτική για τη δράση του Θεόδωρου Θεοφιλογιαννάκου. «Συνάντηση πολλές φορές τον Θεοφιλογιαννάκο. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου και παρουσία των Λαδά, Τζεβελέκου, Καραμπάτσου, άλλων ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών, και ενώ μου είχαν δέσει πίσω τα χέρια, άρχισε να μου κάνει εγκαύματα με το τσιγάρο και με χτυπούσε στο κεφάλι ωρυόμενος. Στη συνέχεια φτάσαμε στο ΕΑΤ / ΕΣΑ. Η ανάκριση άρχισε κλιμακούμενη από γρονθοκοπήματα, εγκαύματα, φάλαγγα, ραβδισμούς μέχρι σεξουαλικά βασανιστήρια. Ο Θεοφιλογιαννόπουλος, ο ίδιος προσωπικά με χτυπούσε κατ’ επανάληψη με ένα καλώδιο σε όλο μου το σώμα. Υπάρχουν ακόμη σημάδια στους ώμους μου γιατί το καλώδιο στα δύο του άκρα είχε σύρμα για να δημιουργεί μεγαλύτερες πληγές», ανέφερε ο Αλέξανδρος Παναγούλης και πρόσθεσε:

«Ο ίδιος ο Θεοφιλογιαννάκος ήταν μάρτυρας όταν οι Μάλλιος και Μπαμπαλής μου είχαν περάσει σιδερένια βελόνα στην ουρήθρα και θέρμαιναν το εκτός της ουρήθρας μέρος της βελόνας […] Η ανάκριση συνεχιζόταν με απόφραξη των αναπνευστικών μου οργάνων ιδιαίτερα από τον Θεοφιλογιαννάκο, μέχρι τη στιγμή που αντιμετώπισε τον κίνδυνο δαγκώματος. Μία φορά τον δάγκωσα και έκτοτε ερχόταν με ένα μαξιλαράκι ή με μια κουβέρτα για να με σκάσει».

Ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος είχε καταγωγή από τη Μάνη και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Εκδιώχθηκε από τη Σχολή Αεροπορίας (σημερινή σχολή Ικάρων) και τελικά αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού. Μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, της υποτιθέμενης μυστικής οργάνωσης από κομμουνιστές αξιωματικούς του στρατού υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που αποτέλεσε και την αφορμή για την αποστασία του 1965. Εκ των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, ως λοχαγός του Πεζικού, ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος επιβραβεύτηκε το 1968 με την τοποθέτησή του στη θέση του υποδιοικητή του ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Όμως σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο Θεοφιλογιαννάκος με τον ζήλο του υπήρξε από την αρχή ο αρχιβασανιστής που έκανε κουμάντο στο ΕΑΤ – ΕΣΑ και έτσι το 1970 θα προαχθεί σε διοικητή του κολαστηρίου της Χούντας, αντικαθιστώντας τον Πέτρο Κούτρα. Με την πτώση της Χούντας δικάζεται και καταδικάζεται το 1975 σε 20 χρόνια φυλάκισης,  για αδικήματα όπως βαρεία σωματική βλάβη, κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη κτλ. Ωστόσο παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 1987. Από τις τελευταίες του εμφανίζεται ήταν ο επικήδειος που εκφώνησε στην κηδεία του πρωταίτιου του πραξικοπήματος Νίκου Ντερτιλή. Η κηδεία του Θεοφιλογιαννάκου θα γίνει το Σάββατο στο Συκάκι Λακωνίας