Σε ηλικία 94 ετών από φυσικά αίτια έφυγε από την ζωή ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης, Πιτ Σίνγκερ. Από τους πρωτοστάτες Αμερικανούς μουσικούς του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση γιατί αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της υπό τον ΜακΚάρθι επιτροπής του Κονγκρέσου για την περίοδο της στράτευσής του στο Κομμουνιστικό Κόμμα. «Ο Πιτ Σινγκερ είναι η ζωντανή αρχειοθήκη της αμερικανικής μουσικής – μια σαφής απόδειξη της δύναμης της μουσικής και του πολιτισμού να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας», είχε πει ο μουσικός Μπρους Σπρινγκστιν, στα 90α γενέθλια του Σίνγκερ κατά την διάρκεια συναυλίας που έγινε προς τιμήν του στην Μάντισον Σκουεαρ. 

Ads

Ο Σίνγκερ ακολουθώντας τα χνάρια του μουσικολόγου πατέρα του, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την καταγραφή και ανάδειξη των λαϊκών τραγουδιών του αμερικάνικου νότου. Με το τρίο “The Almanac Singers” που δημιούργησε το 1940 και στη συνέχεια με το συγκρότημα “Weavers” που σχημάτισε το 1948, ηχογράφησε και παρουσίασε τραγούδια με πολιτικά και αντιπολεμικά μηνύματα. Παρά τα 100 και πλέον άλμπουμ που ηχογράφησε, δεν εμπιστευόταν το εμπόριο. Αντιθέτως ήθελε να προωθεί την μουσική του μέσα από αγώνες για αξίες που τον παρακινούσαν αλλά και μέσω της αγάπης για την παραδοσιακή μουσική. 

image

image

Λόγω της δράσης του αλλά και της συμμετοχής του στο Κομμουνιστικό Κόμμα την δεκαετία του 1940, την περίοδο του μακαρθισμού, η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, τον έβαλε μαζί με τους “Weavers” στην μαύρη λίστα, με αποτέλεσμα η δισκογραφική εταιρία Decca, με την οποία συνεργαζόταν να σπάσει το συμβόλαιο τους. Ο ίδιος κλήθηκε σε απολογία στην Επιτροπή όπου αρνήθηκε να καταθέσει το οτιδήποτε. Για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε για ένα χρονικό διάστημα και κατόπιν συνέχισε την δράση του. 

image

image

Ads

Η μουσική του πορεία περνά από τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των εργατών της δεκαετίας του ’50 στο Top 10 των επιτυχιών, από τη συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα σε φεστιβάλ της φολκ μουσικής και από την καταδίκη του για ασέβεια απέναντι στο Κογκρέσο – όταν αρνήθηκε να καταθέσει – στην εμφάνισή του τον Ιανουάριο του 2009 στο Μνημείο Λίνκολν όπου τραγούδησε για την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

image