Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο γαλλο-αμερικανός διανοούμενος και διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν, έπειτα από μακρά ασθένεια.

Ads

Μαθητής του Γάλλου φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν, ο Χόφμαν αφιέρωσε την ακαδημαϊκή ζωή του μελετώντας τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Ειδικευμένος στο γαλλικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές σπουδές, ο φωτισμένος καθηγητής επηρέασε βαθιά τη μελέτη των διατλαντικών σχέσεων.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο Χόφμαν ήταν πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Χάρβαρντ, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων, συγγραφέας πολλών βιβλίων (ανάμεσά τους τα “World Disorders: Troubled peace in the post Cold War era”, “Gulliver Unbound”, “America Goes Back ward” και “The ethics and Politics of Humanitarian Interventions”).

Ads

Γεννήθηκε στη Βιέννη στις 27 Νοεμβρίου 1928 και μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική. Ειδικεύσεις του, η γαλλική πολιτική ιστορία, η αμερικανική εξωτερική πολιτική, η ευρωπαϊκή ιστορία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κοινωνιολογία του πολέμου, η διεθνής πολιτική, η ηθική στις διεθνείς σχέσεις.