Ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου από την Θελέτρα της Πάφου, πήρε τα πόδια του μια μέρα του Μάρτη του 1939 και πήγε να καταταγεί στα Πολεμίδια, εν όψει της έναρξης του Β´ Παγκοσμίου πολέμου. Ενός πολέμου που αφαίρεσε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, και οδήγησε σε μαρτύρια εκατομμύρια άλλους.

Ads

Ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου πολέμησε στη συνέχεια  στην Αίγυπτο και ακολούθως στην Κρήτη. Συνελήφθει στη μάχη της Κρήτης στην περιοχή του Γαλατά. Μεταφέρθηκε στη συνέχεια  στη Γερμανία όπου παρέμεινε αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Βερολίνο, στην περιοχή Schoneweide. Εκεί εργάστηκε υπό εξαναγκασμό στο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών Pertrix. Μαζί του ήταν και δυο άλλοι Κύπριοι, ο Γιώργος Κωνστάντης καθώς και ο Κωστάνμπεης (μου διαφεύγει το μικρό του).

Όταν μετά την απελευθέρωση, χρόνια μετά, το 1991, απεβίωσε ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ένας άγνωστος στους πολλούς άντρας, έφτασε στην αυλή του εκλιπόντος και αφού έκατσε παράμερα, έκλαιε με βογκητά. Ήταν ο Γιώργος Κωνστάντης. Έφυγε και αυτός μετά από λίγα χρόνια.

Ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου είχε πολλά να διηγηθεί γι’ αυτό τον πόλεμο, μα μια ιστορία μένει στο μυαλό μου. Όταν έπεσαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη, κάποια στιγμή εντοπίστηκε ένας απ’ αυτούς μέσα στα σπαρτά. Εντοπίστηκε από τον Ιωάννη και από ένα συμπολεμιστή του. Ο συμπολεμιστής έβγαλε το όπλο να τον εκτελέσει! Ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου παρενέβη να τον  σώσει, την ώρα που ο γερμανός στρατιώτης έβγαζε από την τσέπη του μια φωτογραφία  δείχνοντας πως είναι παντρεμένος, με οικογένεια και δυο μικρά παιδιά.

Ads

Ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου ήταν ο Πατέρας μου.

Θα πάω αύριο στο Βερολίνο στο χώρο του μαρτυρίου του, για να αποδώσω τιμές στα εκατομμύρια των νεκρών εκείνου του πολέμου. Μαζί μου θα είναι η εγγονή του Ιωάννη Χατζηγεωργίου, η Άρτεμις Χατζηγεωργίου, καθώς και μια συνάδελφος από την Ομάδα της Αριστεράς, η Sabine Losing.

image

image