Έφυγε από τη ζωή, το πρωί τηςΠέμπτης, ο μεγάλος πολωνο-γάλλος δραματουργός, συγγραφέας και σκιτσογράφος Σλάβομιρ Μρόζεκ, στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 83 ετών, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκδοτικοί οίκοι του, οι Noir sur Blanc και Wydawnictwo.

Ads

Γεννημένος στις 29 Ιουνίου 1930 στο Μπορζέτσιν, κοντά στην Κρακοβία (νότια Πολωνία), ο Σλάβομιρ Μρόζεκ άρχισε να γράφει για τις εφημερίδες και τα θέατρα της Πολωνίας υιοθετώντας το μαύρο χιούμορ και το παράλογο.

Το 1963 έφυγε από την Πολωνία και αποφάσισε να εγκατασταθεί αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γαλλία, όπου δημοσίευσε το 1968 μια επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον της εισβολής των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία. Τότε, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και δέκα χρόνια αργότερα έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα.

Τα βιβλία του Σλάβομιρ Μρόζεκ έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Μεταξύ των γνωστότερων έργων του είναι τα: «Οι εμιγκρέδες», «Τάνγκο», «Ο ελέφαντας, «Ο έρωτας στην Κριμαία», «Το τετράδιό μου των γαλλικών».

Ads

Το 1981, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο Σλάβομιρ Μρόζεκ απαγόρευσε προσωρινά την έκδοση των έργων του στην Πολωνία.

Το 1989 έφυγε από τη Γαλλία για να εγκατασταθεί στο Μεξικό, πριν επιστρέψει το 1996 στην Πολωνία.

Από το 2008 και ως το θάνατό του ζούσε στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας. Το 2003 τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για την προσφορά του στο γαλλικό πολιτισμό.