Ως αλλαγή στην τακτική του ελληνικού κράτους στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Περθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ερμηνεύουν οι βρετανικοί «Τάιμς» δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου στην εφημερίδα, πως δεν αποκλείονται και δικαστικά μέσα για την διεκδίκηση.

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα απειλεί να μηνύσει τη Βρετανία για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Υπενθυμίζει ότι δύο χρόνια πριν, η 150 σελίδων έκθεση που είχε συντάξει το δικηγορικό γραφείο όπου εργάζεται η, Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγος του ηθοποιού, Τζορτζ Κλούνεϊ, έδινε στην Ελλάδα 15% πιθανότητα να νικήσει σε περίπτωση που διάλεγε τη δικαστική οδό επίλυσης της διαφοράς, είτε στο Λονδίνο είτε προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στασβούργου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε αποκλειστική της συνέντευξη στους Times δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους.
Χρησιμοποιούμε και τη διπλωματική οδό και εναλλακτικούς τρόπους… χωρίς να αποκλείουμε τη χρήση δικαστικών μέσων».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Λ. Κονιόρδου αρνήθηκε να παράσχει σχετικές διευκρινίσεις, αλλά τα σχόλιά της σηματοδοτούν μια αλλαγή στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επανακτήσει τα μαρμάρινα αριστουργήματα που στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο μετά από την «αμφιλεγόμενη απομάκρυνσή τους» (sic!) από την Ακρόπολη από τον Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση να δανείσει η Ελλάδα αρχαίους θησαυρούς της σε αντάλλαγμα για την έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού δεν διευκρίνισε ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να δανειστούν.

Υπενθυμίζεται ότι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν αντιτεθεί στις εκκλήσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων, αλλά η πίεση έχει ενταθεί κατά τα τελευταία χρόνια με διασημότητες και πολιτικούς να συστρατεύονται σε αυτό το σκοπό.

«Η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της δεν θα ησυχάσουμε έως ότου όλα τα γνωστά σωζόμενα στοιχεία γλυπτικής του Παρθενώνα επανενωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολη σε απόλυτη θέα του μνημείου το οποίο κάποτε κοσμούσαν», δήλωσε ο καθηγητής Louis Godart, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τον περασμένο μήνα, ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, Στέλιος Κούλογλου, υποστήριξε ότι ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων θα πρέπει να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο η αρμόδια υπουργός απέρριψε αυτή την οπτική δηλώνοντας στην εφημερίδα ότι «σε αυτή τη φάση, αυτή η γραμμή επιχειρημάτων δεν αντανακλά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το Βρετανικό Μουσείο στα φυλλάδιά του είναι πως η ελεύθερη είσοδος του καθιστά τα αρχαία ελληνικά αριστουργήματα προσιτά σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.