Άγνωστο σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι εκτιμήθηκε στα 15,8 εκατ. δολάρια από τον γαλλικό Οίκο δημοπρασιών Tajan.

Ads

Το σκίτσο, που είχε στην κατοχή του ένας Γάλλος γιατρός, απεικονίζει τον Άγιο Σεβαστιανό δεμένο σε δέντρο.

Μάλιστα, στην άλλη πλευρά υπάρχουν σημειώσεις και διαγράμματα για το φως και τη σκιά.

Πώς συνέβη; Με έναν μάλλον απίστευτο τρόπο: Ένας ηλικιωμένος, συνταξιούχος γιατρός μπήκε στον Οίκο δημοπρασιών και μεταξύ άλλων πολλών, μέσα σε ένα ντοσιέ, είχε και τον άγνωστο Ντα Βίντσι. 

Ads

Το σκίτσο είναι ένα από τα οκτώ που σχεδίασε ο ιδιοφυής Ντα Βίντσι για το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού (τη χαμένη ελαιογραφία) και επικυρώθηκε από  εμπειρογνώμονα του Μητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

image

Ο Οίκος δημοπρασιών, μάλιστα, ισχυρίζεται πως είναι το πρώτο έργο του ντα Βίντσι, που ανακαλύπτεται εδώ και 15 χρόνια.

Ωστόσο, ένας «χαμένος» πίνακας του Χριστού ως Σωτήρας του Κόσμου, είχε αποδοθεί στον ίδιο καλλιτέχνη το 2011.

image
Η πίσω πλευρά του σκίτσου με τις σημειώσεις και τα διαγράμματα

Σύμφωνα με τους New York Times, το σκίτσο ήρθε στο φως όταν 14 σχέδια μεταφέρθηκαν στον Οίκο Tajan για να εκτιμηθούν από τον Thaddee Prate, διευθυντή και ειδικό σε αριστουργήματα της Αναγέννησης. 

Ο Prate εντόπισε ένα «ενδιαφέρον σχέδιο του 16ου αιώνα» και ζήτησε μια δεύτερη γνώμη από εμπειρογνώμονα Τέχνης στο Παρίσι.

Ο εμπειρογνώμονας, με τη σειρά του, αναγνώρισε πως το έργο έγινε από αριστερόχειρα καλλιτέχνη ενώ βρήκε και δύο μικρά επιστημονικά σχέδια στο πίσω μέρος του χαρτιού.

Ο εμπειρογνώμονας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Carmen C Bambach, επιβεβαίωσε πως το έργο ήταν του ντα Βίντσι, που ως γνωστό, υπήρξε αριστερόχειρας.

Σύμφωνα με τη δρ. Bambach, το σκίτσο έγινε μεταξύ 1482 και 1485, όταν ο ντα Βίντσι εργαζόταν στο Μιλάνο.

image

Αρχετυπική μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή και επιστήμονα, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452 – 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, παλαιοντολόγος και γιατρός, που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.

Εκτός των άλλων, ήταν ο ζωγράφος του περίφημου πίνακα Μόνα Λίζα.