Μερικά από τα χιλιάδες έργα του Πικάσο, που εν μέρει κληρονόμησε η δεύτερη σύζυγός του, Ζακλίν Ροκ, παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο οι «Πικάσο του Πικάσο», που φιλοξενείται σε κέντρο σύγχρονης τέχνης της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία.

Ads

Πρόκειται για 200 πίνακες, που αποτελούν μέρος αυτών που ο Ισπανός ζωγράφος φύλαγε στα διάφορα ατελιέ του. Ο Ζαν-Λουί Αντράλ, διευθυντής του μουσείου Πικάσο της Αντίμπ, στη Γαλλική Ριβιέρα και επιμελητής της έκθεσης, αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά σε αυτό το βαθμό, με αυτό το μέγεθος, που δίδεται μια ιδέα της ποιότητας της συλλογής αυτής η οποία επιτρέπει να γνωρίσουμε το έργο του Πικάσο».

Στην έκθεση παρουσιάζονται κυρίως πίνακες ζωγραφικής και σχέδια, αλλά και ορισμένα κεραμικά και εικονογραφημένα βιβλία. Στο σύνολο τους, τα εκθέματα «αποτυπώνουν» ουσιαστικά όλες τις περιόδους της παραγωγής του καλλιτέχνη, ο οποίος συναναστρεφόταν σε όλη τη ζωή του καλλιτέχνες και ποιητές, όπως ο Ζαν Κοκτό.

Μέσα από τα σχέδια και τη ζωγραφική, οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν ακολουθήσουν την «πορεία» του καλλιτέχνη από τα πρώτα του βήματα, τότε που ο πατέρας του, Χοσέ Ρουίθ ι Μπλάσκο, επίσης ζωγράφος και δάσκαλος ανέλαβε να μυήσει το μικρό Πάμπλο στον κόσμο της τέχνης που έμελλε να τον καθιερώσει παγκοσμίως.

Ads

Σε συνέχεια της αναδρομικής έκθεσης παρουσιάζονται τα κυβιστικά έργα του καλλιτέχνη, τα έργα που συνθέτονται καθώς πλησιάζει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: νεκρή φύση, απόψεις από το ατελιέ, τοπία στο Παρίσι.

Η συνάντησή του Πικάσο με την Ζακλίν Ροκ, την οποία παντρεύεται το 1961, είναι ιδιαίτερα εμφανής στα έργα του. Όπως αναφέρει ο Αντράλ, η Ζακλίν θα τον συντροφεύσει στα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του ως «το κεντρικό πρόσωπο ταυτόχρονα της ζωής του και του έργου του».

Η διαδρομή ολοκληρώνεται με τα «τελευταία χρόνια» του καλλιτέχνη, κατά τη διάρκεια των οποίων ζωγραφίζει συχνά πίνακες μεγάλων διαστάσεων και με έντονα χρώματα, όπως το «Torrero» (1970).

Ο Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρκ, επικεφαλής του ιδρύματος που φιλοξενεί την έκθεση, αναφέρει: «Είναι εξαιρετική τύχη που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα έργα».

Η έκθεση θα φιλοξενείται έως την 1η Νοεμβρίου στο Λαντερνό, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Ελέν και Εντουάρ Λεκλέρκ.

Μάθε εδώ τα πάντα για αυτή την αμφιλεγόμενη και πολύπλοκη προσωπικότητα του ιερού αυτού τέρατος της σύγχρονης τέχνης.