Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Μαζί μας και η παρέα των CINEmojis τα οποία θα μας βοηθήσουν να συναρμολογήσουμε το σινεφίλ παζλ, αξιολογώντας τις ταινίες που κυκλοφορούν κάθε Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.

Ads

Ταινία της εβδομάδας είναι το εξαιρετικό «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντ – βραβευμένη με την Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε. Ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει το εντυπωσιακό «Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» του Ρίαν Τζόνσον. Αναλυτικά:

«Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» (Star Wars: The Last Jedi – 2017) του Ρίαν Τζόνσον (Η.Π.Α.)

image

Ads

Έχοντας πραγματοποιήσει τα πρώτα της βήματα σε ένα μεγαλύτερο κόσμο στο “Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει” (2015), η Rey συνεχίζει το επικό της ταξίδι με τους Finn, Poe και Luke Skywalker στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας. Πρωταγωνιστούν: Ντέζι Ρίντλεϊ, Ντόμναλ Γκλίζον, Λόρα Ντερν, Κέλι Μέρι Τραν, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Άνταμ Ντράιβερ, Όσκαρ Άιζακ, Χάρισον Φορντ, Μαρκ Χάμιλ, Γκουέντολιν Κρίστι, Κάρι Φίσερ, Λουπίτα Νιόνγκο, Τζον Μπογιέγκα, Άντι Σέρκις.

Το όγδοο επεισόδιο της σχετικής σειράς «Πόλεμος των Άστρων», είναι μία εξαιρετική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, που θα συγκινήσει τους παλιούς θεατές, αλλά και θα γοητεύσει τους νέους. Παράλληλα όμως το συγκεκριμένο φιλμ αποτελεί και τον απόλυτο κινηματογραφικό φόρο τιμής στην Κάρι Φίσερ, καθώς η θρυλική «Πριγκίπισσα Λέια» έφυγε από τη ζωή, έναν χρόνο πριν στις 27 Δεκεμβρίου του 2016.

Διαβάστε επίσης:

«Η Ψυχή και το Σώμα» (A Teströl és Lélekröl / On Body and Soul – 2017) της Ίλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία)

image

Δύο εσωστρεφείς άνθρωποι ανακαλύπτουν κατά τύχη ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ. Διστακτικά, θα δεχτούν αυτή την παράξενη σύμπτωση και θα επιδιώξουν να αναπαράγουν στο φως της ημέρας αυτά που συμβαίνουν στο όνειρό τους.  Μια ταινία για τους φόβους και τις αναστολές του να “ανοίγεται” κανείς σε άλλους και για το πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι όταν τελικά συμβαίνει. Πρωταγωνιστούν: Μορσάνι Γκέζα, Αλεξάντρα Μπορμπέλι, Ζόλταν Σνάιντερ, Έρβιν Νάγκι, Ταμάς Τζόρνταν.

Ένα ιδιαίτερο και ανθρώπινο φιλμ, όπου η ομορφιά και το γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους. Tο παράδοξο και ρομαντικό «Η Ψυχή και το Σώμα», αποτέλεσε την ταινία έναρξης του φετινού 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια πολύ παθιασμένη ταινία όμως, εάν δεν μπείτε στο μικρό μας λαβύρινθο από την αρχή, δεν θα την ανακαλύψετε. Θα δείτε απλώς το παγωμένο τοπίο, θα δείτε απόμακρους ανθρώπους σε ένα παγωμένο περίγυρο. Όμως το μεγάλο πάθος κρύβεται από πίσω.» – Ίλντικο Ενιέντι

Διαβάστε επίσης:

«Πολυξένη» (2017) της Δώρας Μασκλαβάνου (Ελλάδα)

image

Το 1955 ένα ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών υιοθετούν μια ορφανή Ελληνοπούλα, απ’ τον «άγιο» τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και διασφαλίζουν την αφοσίωσή της. Έτσι, η 12χρονη Πολυξένη αποχωρίζεται τον μικρότερο αδερφό της και ξεκινά μια νέα ζωή, με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ενηλικιώνεται, ερωτεύεται και λαχταρά τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί το υποχθόνιο σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την περιουσία που κληρονομεί. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλας Καραζήσης. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Δεν είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ» (Wo bu shi Pan Jin Lian / I Am Not Madame Bovary – 2016) του Ξιάογκανγκ Φενγκ (Κίνα)

image

Για να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα που παρέχει το κράτος σε νιόπαντρα ζευγάρια, η Λι και ο σύζυγος της παίρνουν ψεύτικο διαζύγιο. Όταν όμως το διαζύγιο βγαίνει, ο άντρας της μετακομίζει στο διαμέρισμα με μια άλλη γυναίκα. Εξαπατημένη από τον πρώην άντρα της, η Λι τα βάζει με το σύστημα δικαιοσύνης.

Μια καυστική και κωμική ιστορία γυρισμένη με πρωτοφανή εικαστική ματιά που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, αλλά και το Βραβείο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Πρωταγωνιστούν: Τσένγκπενγκ Ντονγκ, Μπινγμπινγκ Φαν, Γουέι Φαν, Ξιάογκανγκ Φενγκ, Τάο Γκούο. Βασισμένη στο βιβλίο του Ζενγιούν Λιου, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, η ταινία εξετάζει τις συγκρούσεις που προκύπτουν όταν μια κοινωνία εξαρτημένη από ένα σύστημα χάριτος και προσωπικών εξυπηρετήσεων, εξελίσσεται σε μια κοινωνία  που υπακούει σε ένα συστημικό κράτος δικαίου.

«Coco: Το Γεύμα του Δάντη – Μία σύντομη ιστορία» (Coco – 2017) των Λι Άνκριτς και Άντριαν Μολίνα (Η.Π.Α.)

image

Παρά τη μυστηριώδη οικογενειακή απαγόρευση της μουσικής – η οποία κρατάει ολόκληρες γενιές – ο Miguel ονειρεύεται να γίνει ένας επιδέξιος μουσικός σαν το είδωλό του, τον Ernesto de la Cruz. Μετά από μερικά αλλόκοτα γεγονότα, και λαχταρώντας να αποδείξει το ταλέντο του, ο Miguel θα βρεθεί στην εκθαμβωτική και πολύχρωμη Χώρα τον Προγόνων. Στην πορεία θα συναντήσει τον Hector, έναν γοητευτικό απατεώνα και μαζί θα κάνουν ένα απίθανο ταξίδι, προσπαθώντας να ανακαλύψουν την αλήθεια της οικογενειακής ιστορίας του Miguel.

Το «Coco» είναι η νέα ταινία της Disney και της Pixar σε σκηνοθεσία του Lee Unkrich («Toy Story 3») και του Adrian Molina (story artist στο «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου») και σε παραγωγή της Darla K. Anderson («Toy Story 3»).


>

«Χριστούγεννα & ΣΙΑ» (Christmas & Co. / Santa & Cie – 2017) του Αλέν Σαμπά (Γαλλία)

image

Η παραμονή Χριστουγέννων βρίσκεται προ των πυλών, όταν αρχίζει το χάος. Τα 92.000 ξωτικά του Άι Βασίλη ξαφνικά σωριάζονται στο έδαφος και αρρωσταίνουν. Όλα ταυτόχρονα! Το χτύπημα είναι μεγάλο. Τώρα ποιος θα φτιάξει τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά του κόσμου; Ο Άι Βασίλης δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να επισκεφτεί τη Γη μαζί με τους ταράνδους του, ώστε να ανακαλύψει μία λύση. Μόλις φτάνει εκεί, όμως, θα χρειαστεί βοήθεια για να σώσει τη μαγεία των Χριστουγέννων. Πρωταγωνιστούν: Αλέν Σαμπά, Οντρέ Τοτού, Πιο Μαρμάι, Γκολσιφτέ Φαραχανί.