Κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας θα παρουσιάσουν στην Αρχαία Ολυμπία 162 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο του «1ου Διεθνούς Προσκηνίου Σπουδαστών και Νέων».

Ads

Η δράση, με την οποία ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 6 ως την Κυριακή 9 Μαΐου.

Όλες αυτές τις ημέρες, οι νέοι ηθοποιοί και οι περισσότεροι από 30 καθηγητές που τους συνοδεύουν θα παραμείνουν στον ιερό τόπο του Δία για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες, να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, να διασκεδάσουν και να αρχίσουν καινούργιες φιλίες, όπως ακριβώς έπρατταν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Το 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς θεωρητικής και πρακτικής διεργασίας και σειράς δραστηριοτήτων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα».

Ads

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην Πράξη «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» – ΕΣΠΑ 2007-2013. 

Στο 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων συμμετέχουν:

  • Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, από την Πάφο της Κύπρου, με την παράσταση «Σε κάποιο νησί… Αντιγόνη», βασισμένη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε διασκευή/κείμενο Γιάγκου Γιάγκου.
  • Το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
  • Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Balliol College, από τη Μεγάλη Βρετανία, με την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη.
  • Το Πανεπιστήμιο από το Τσανάκκαλε Τουρκίας, με την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου.
  • Το 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, Έβρου, με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
  • Το Γυμνάσιο των Παξών, με την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη.
  • Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου της Λήμνου, με την παράσταση «Εκάβη» του Ευριπίδη.
  • Το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, με την παράσταση «Εκάβη» του Ευριπίδη.
  • Το Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, με την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη.
  • Το 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με την παράσταση «Άλκηστις» του Ευριπίδη.
  • Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με την παράσταση «Από το σκοτάδι στο φως». Πρόκειται για μια σύνθεση οχτώ αποσπασμάτων τραγωδιών (Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες), που γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.

Παράλληλα, θα υπάρχει εικαστική εγκατάσταση μαθητών του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή ήρωες αρχαίων ελληνικών έργων, ενώ θα λειτουργεί έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών «Ιφιγένεια», «Ηλέκτρα» και «Τρωάδες» από την «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Επίσης, θα προβληθούν οι «Τρωάδες» του Μ. Κακογιάννη, καθώς επίσης και το ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» του Κωστή Ζουλιάτη, που είναι αφιερωμένο στο έργο της ιδιαίτερα σημαντικής και πολυσύνθετης αυτής προσωπικότητας, παρουσία του σκηνοθέτη.