Συνομιλούμε ποιητικά με την πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Μαρία Πηνελόπη Σταυριανού. Το βιβλίο της «Πολύ» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Ads

Πώς αντιμετωπίζετε την ποίηση: ως μια ταυτότητα ή ως μια ετερότητα μέσα στη σύγχρονη ζωή;

Δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Η ποιήση μπορεί μεν να μας προσδιορίζει σαν άτομα, χωρίς δε να καταρρίπτει την ιδιότητα του «διαφέρειν».

Ο ποιητής είναι μια περσόνα γύρω από τις λέξεις ή λειτουργεί με έναν ενστικτώδη ορμεμφυτισμό;

Ads

Το ύψος/βάθος το ενστερνίζομαι μόνο στο συναίσθημα. Μια περσόνα δεν σημαίνει απαραιτήτως καλοκουρδισμένο σχεδιασμό και στυλιζάρισμα. Άλλοι άνθρωποι χτίζουν γύρω από το όνομα τους μια περσόνα που επιλέγουν εκείνοι, σε άλλους δημιουργείται η περσόνα τους ορμεμφύτως. Μπορεί να υπάρξει μια έντονη, διαφορετική και ενδιαφέρουσα συμπεριφορά από ένστικτο και όχι επειδή το επιλέγουν. Επειδή απλά έτσι είναι. Οι λέξεις λοιπόν που χτίζουν την περσόνα του ποιητή μπορούν να είναι απόλυτα τακτοποιημένες κατ’επιλογήν μα δεν καταρρίπτουν το γεγονός ότι μπορεί απλά να πηγάζουν αυθόρμητα.

image

Μπορεί η τέχνη να κλείσει τις πληγές των ανθρώπων μέσα σε μια ενδότερη υπαρξιακή διαλεκτική;

Μέσα σε μια υπαρξιακή διαλεκτική τοποθετείται το πλαίσιο όπου μπορεί η τέχνη να αντιπαρατεθεί και να κακοφορμίσει ή να επουλώσει οποιαδήποτε τραύματα μας.

Πιστεύετε ότι ακολουθείτε το δρόμο άλλων ποιητών ή ακολουθείτε μια μοναχική πορεία μέσα στη γραφή σας;

Πιστεύω ότι ο καθένας βαδίζει στον δρόμο του, γιατί έτσι είμαστε οι άνθρωποι. Άκομα και αυτοί που δεν θέλουν να πορευτούν μονάχοι ή δεν ξέρουν ποια κατεύθυνση να πάρουν, ακόμα και αυτοί, βαδίζουν σε έναν δικό τους δρόμο.

Πόσο μάλλον όταν η γραφή μου, είναι η αλήθεια μου. Δεν μπορεί παρά να χαράζει τον δικό μου δρόμο.

Ποιές εικόνες κρατάτε μέσα σας από τη ζωή σας; Ποιές εικόνες με άλλα λόγια εφορμούν στη γραφή σας;

Οποιαδήποτε εικόνα μου ξυπνά μια αίσθηση και μου γεννά ένα συναίσθημα. Η εικόνα στηρίζεται στην παρατήρηση. Και η παρατήρηση είναι η δουλειά μου, ούσα και ηθοποιός.

Ποια ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο ποιητής διαχρονικά αλλά και στο παρόν που ζούμε;

Ο ποιητής γεννά ερωτήματα.

Ερωτήματα που το ρίσκο και οι πράξεις μας επιδιώκουν να βρούν την απάντηση. Αν η ποίηση είχε τις απαντήσεις, θα γράφαμε όλοι με εξισώσεις και θα ήταν μαθηματικά.

Ποιο το νόημα της λέξης στην ποίηση; Μια απλή μορφή έκφρασης ή ένα ψυχικό αποτύπωμα;

Μα οι ίδιες οι λέξεις είναι το αποτύπωμα του νοήματος τους. Και όχι μόνο οι λέξεις, μα και το παραμικρό σημείο στίξης. Ή απλό κενό.

Είναι η ποίηση το καταφύγιο του ανθρώπου;

Η ποίηση είναι το καταφύγιο πολλών ανθρώπων. Είναι σίγουρα το δικό μου.

Μπορεί ο κόσμος να ζήσει ποιητικά;

Μπορεί. Και κάποιες φορές είναι τόσο μαγικός που το κάνει. Κάποιες φορές.