Mια νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή, δημοφιλείς τίτλοι όπερας και οπερέτας, η πρώτη όπερα που ανέβηκε από τη νεοσύστατη ΕΛΣ στα Ολύμπια, νέος αέρας στο μπαλέτο, η έναρξη του προγράμματος «Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη», σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) που παρουσιάστηκε προχθές σε κλίμα συγκίνησης αφού επρόκειτο για την τελευταία συνέντευξη τύπου στα Ολύμπια, τον χώρο που αποχαιρετά η μεγάλη σκηνή της χώρας για να κατηφορίσει στο δέλτα Φαλήρου στη νέα όπερα του Ρέντσο Πιάνο στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Ads

Στην πράξη η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει μπροστά της το δύσκολο και δαπανηρό έργο της μετεγκατάστασης (κόστος που θα καλύψει το Ίδρυμα Νιάρχος) αλλά και τη δέσμευση να καταβάλει 5,6 εκατομμύρια το χρόνο για τη φιλοξενία, αφού αυτό ορίζει η «Σύμβαση Δωρεάς» μεταξύ του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου που υπογράφτηκε το 2009 επί Καραμανλή με υπουργό Πολιτισμού τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης μάλιστα ανακοίνωσε μια σειρά νέων δράσεων με δράσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, τον Ελαιώνα  στο Άσυλο Ανιάτων και σε γειτονιές της Αθήνας.

Ωστόσο η αγωνία παραμένει για το αν θα καταφέρει η ΕΛΣ να αντεπεξέλθει στη νέα της φάση, αγωνία που φάνηκε και με την παραδοχή του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά σε σχέση με τα οικονομικά και  διοικητικά προβλήματα που όπως είπε ελπίζει να ξεπεραστούν αφού η συνεργασία του με την καλλιτεχνική διεύθυνση είναι άριστη.

Ads

Στην πράξη η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει μπροστά της το δύσκολο και δαπανηρό έργο της μετεγκατάστασης και τη δέσμευση να καταβάλει 5,6 εκατομμύρια το χρόνο στο ΙΣΝ για τη φιλοξενία  , αφού αυτό ορίζει η «Σύμβαση Δωρεάς» μεταξύ του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου που υπογράφτηκε το 2009 επί Καραμανλή με υπουργό Πολιτισμού τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη και Εθνική Λυρική Σκηνή θα φιλοξενούνται πλέον σε ένα «δημόσιο κτίριο», αφού πρόκειται για δωρεά όμως… είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν  ενοίκιο για την παραμονή τους εκεί. Η Σύμβαση προβλέπει ότι η εταιρεία που θα διαχειρίζεται το Κέντρο Πολιτισμού θα λαμβάνει έσοδα από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς την Εθνική Βιβλιοθήκη ( 10 εκατομμύρια ευρώ)  και την Ε.Λ.Σ. ( 5.6 εκατομμύρια ) καθώς και από την εκμετάλλευση των υποδομών του Κέντρου Πολιτισμού  και την παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των υποδομών τους.

Η Σύμβαση υπογραμμίζει μάλιστα  ότι σε περίπτωση που το Ίδρυμα κρίνει ότι η Λυρική ή η Βιβλιοθήκη παραβιάζουν τους όρους χρήσης δικαιούται να λύσει τη Σύμβαση με μονομερή έγγραφη δήλωσή του προς το Ε.Δ., η οποία θα αναφέρει τους λόγους λύσης. Σε περίπτωση που το ίδρυμα Νιάρχου επιλέξει να «σπάσει» τη Σύμβαση δε, έχει δικαίωμα να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο ολόκληρο το κόστος υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού, ( 440 εκατ.) με κάποιες μικρές προσαρμογές που περιγράφονται στη Σύμβαση. Και εδώ προκύπτει ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν στο σήμερα

Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν θα έπρεπε να επανεξεταστεί η σύμβαση αυτή, αν φυσικά είναι εφικτό; Τη στιγμή μάλιστα που η ΕΛΣ έχει έλλειμμα 1.5 εκ. ευρώ και μονωδούς απλήρωτους η δωρεά των 5 εκ. ευρώ του Ιδρύματος δεν θα φτάσουν ούτε για τα καλωσορίσματα.

Τα οφέλη της συμφωνίας για τον Όμιλο Νιάρχου είναι προφανή και τα αδιέξοδα για το ελληνικό κράτος ανησυχητικά. Ίσως γι’ αυτό ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ Γιώργος Γραμματικάκης δήλωσε ότι, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό,  εκείνος θα βγάλει τη γραβάτα του όταν λυθούν τα προβλήματα της Λυρικής, της οποίας οι παραγωγές για την προηγούμενη χρονιά κόστισαν ελάχιστα φθηνότερα από τα έσοδα της (2.5 εκ. ευρώ)

Η οριστική παραλαβή του έργου πάντως από το ΚΠΙΣΝ αναμένεται ως το τέλος Οκτωβρίου, η παραλαβή από το Δημόσιο ως το τέλος Δεκεμβρίου και η έναρξη μετακόμισης της Λυρικής αρχές του 2017. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσουν την πρώτη επίσημη σεζόν στο ΚΠΙΣΝ, που θα είναι το 2017-18, καθώς επίσης και τους βασικούς άξονες της σεζόν 2018-19. Στόχος  είναι από εδώ και στο εξής, το πρόγραμμα κάθε καλλιτεχνικής περιόδου, να ανακοινώνεται στο μέσο της προηγούμενης, πρακτική που είναι συνηθισμένη στα περισσότερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για την Περίοδο 2016-2017

Οπερέτα

Ο βαφτιστικός

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Θέατρο Ολύμπια
21, 22, 23, 26, 30 Οκτωβρίου 2016
2, 6 Νοεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης 20.00
Τιμές εισιτηρίων €15, €25, €30, €35 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20. > Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης – Ανδρέας Πυλαρινός
Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας
Σκηνικά Αντώνης Δαγκλίδης / Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισουελ
Φωτισμοί Περικλής Μαθιέλης / Προβολές Στάθης Μήτσιος
Χορογραφία – Κινησιολογία Ιρίνα Ακριώτη – Κολιουμπάκινα
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Στους βασικούς ρόλους οι Γεωργία Ηλιοπούλου, Τζίνα Πούλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Δέσποινα Σκαρλάτου, Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Στεφάνου , Σταμάτης Μπερής, Γιάννης Γιαννίσης, Κωστής Ρασιδάκις.

Χοροθέατρο

Γαλαξίας

Θέατρο Ρέξ, Μαρίκα Κοτοπούλη
Συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο
3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 Νοεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 19.00)
Εισιτήρια από €13
Μουσική Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννης Ξενάκης, Ζυλιέν Ταρρίντ
Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία Αντώνης Φωνιαδάκης
Σκηνογραφία – Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Αντώνης Φωνιαδάκης
Συνεργάτις δραματουργός: Έρι Κύργια

Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μάγδα Κούκου – Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Θανάσης Σολωμός, οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λεωνή Καραβάσιλα και οι χορευτές σύγχρονου χορού Γιάννης Λάβνερ, Πιερ Μαζεντί, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρω Σταυρινού. 

Όπερα

Τραβιάτα

Τζουζέππε Βέρντι

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Τριάντη
19, 20, 23, 25, 26, 27, 30 Νοεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης 20.00
Τιμές εισιτηρίων € 20, €35, €50, €70 – Φοιτητικό, Παιδικό €12 / Προπώληση από 19/10

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος

Στους βασικούς ρόλους οι Μυρτώ Παπαθανασίου, Έλενα Μόζουκ, Μαρία Μητσοπούλου, Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος.

Με την Ορχήστρα , τη Χορωδία , Μέλη του Μπαλέτου και Μονωδούς της ΕΛΣ

Μπαλέτο

Ζιζέλ

Ιρέκ Μουχαμέντοφ-Μαριύς Πετιπά / Αντόλφ Αντάμ

Θέατρο Ολύμπια
16, 17, 18, 21, 23, 24, 28, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης 20.00 (στις 31/12 ώρα έναρξης 19.00)
Τιμές εισιτηρίων €15, €20, €25, €30, €35, €45 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20  > Στη δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης – Ζωή Ζενιώδη
Χορογραφία Ιρέκ Μουχαμέντοφ / Μαριύς Πετιπά
Σκηνικά – κοστούμια Τσαρλς Κιούζικ Σμιθ, Φίλιπ Ρ. Ντάνιελς

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Όπερα

Λόενγκριν

Ρίχαρντ Βάγκνερ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27, 29 Ιανουαρίου & 1, 3, 5 Φεβρουαρίου 2017
Ώρα έναρξης 18.30
Τιμές εισιτηρίων €22, €40, €60, €80 – Φοιτητικό, Παιδικό €15 – Προπώληση από 27/12
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία Άντονυ Μακ Ντόναλντ
Νέα παραγωγή, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και το Θέατρο Βιέλκι –  Εθνική Όπερα Πολωνίας

Στους βασικούς ρόλους οι Πήτερ Ουέντ, Γιολάνα Φογκάσοβα, Δημήτρης Πλατανιάς, Τσέλια Κοστέα, Τζούλια Σουγλάκου, Τάσος Αποστόλου , Πέτρος Μαγουλάς κ.α.

Με την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ

Όπερα

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Τζοακίνο Ροσσίνι

Θέατρο Ολύμπια
Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας
18, 19, 22, 24, 25, 26 Φεβρουαρίου & 3, 5 Μαρτίου 2017
Ώρα έναρξης 20.00
Τιμές εισιτηρίων €15, €25, €35, €45, €55, €60 – Φοιτητικό, παιδικό €12 – Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25 >Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους στην τιμή των €5.
Μουσική διεύθυνση Αναστάσιος Συμεωνίδης – θ.α.
Σκηνοθεσία Φραντσέσκο Μικέλι
Σκηνικά, φωτισμοί Νίκολας Μπόουβυ 
Κοστούμια Τζανλούκα Φαλάσκι
Σχεδιασμός οπτικών μέσων Παναγιώτης Τομαράς

Στους βασικούς ρόλους οι Διονύσης Σούρμπης, Χάρης Ανδριανός, Βασιλική Καραγιάννη, Μίνα Πολυχρόνου, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Κασιούμης,  Άκης Λαλούσης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Μπαλέτο

Τοπία

Αντώνης Φωνιαδάκης / Μπενζαμέν Μιλπιέ / Ντάγκλας Λη

Θέατρο Ολύμπια
31 Μαρτίου & 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12 Απριλίου 2017
Ώρα έναρξης 20.00
Τιμές εισιτηρίων €20, €25, €30, €40, €45, €50 – Παιδικό & φοιτητικό 15 € – Θέσεις περιορισμένης ορατότητας €7, €12 €15, €25 > Στη δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, θα διατεθούν 150 θέσεις για ανέργους στην τιμή των 5€.

– Sarabande

Χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ / Μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

– The Shaker Loops

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης / Μουσική Τζον Άνταμς

– Χωρίς τίτλο

Χορογραφία Ντάγκλας Λη / Μουσική Έτσιο Μπόσσο, Το 12ο δωμάτιο σε σολ ελάσσονα

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Όπερα σε ημισκηνοθετημένη μορφή

Ρέα

Σπυρίδων Σαμάρας

19 Μαΐου 2017
Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης 20.00
Μουσική διεύθυνση Βύρων Φιδετζής
Σκηνοθετική επιμέλεια Νίκος Διαμαντής

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Προβολές παραστάσεων ΕΛΣ σε κινηματογράφους

Η Λυρική στη μεγάλη Οθόνη

Τραβιάτα

Τζουζέππε Βέρντι

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Είσοδος ελεύθερη

ΑΙΓΙΟ – Δημοτικός Κινηματογράφος “Απόλλων”

ΒΕΡΟΙΑ    – Κινηματοθέατρο “Σταρ”

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο (“Μικρό Θέατρο”)

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

ΚΩΣ – Κινηματοθέατρο “Ορφέας”

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

ΠΡΕΒΕΖΑ – Πολιτιστικό Κέντρο

ΣΕΡΡΕΣ – Δημοτικό Θέατρο “Αστέρια”

ΣΥΡΟΣ – Θέατρο “Απόλλων”

ΤΡΙΚΑΛΑ – Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού “Μύλος Ματσόπουλου”

ΤΡΙΠΟΛΗ – Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

ΦΛΩΡΙΝΑ – Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”)

ΧΙΟΣ – Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία – σκηνικά -κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας / Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Βιολέτα Βαλερύ Mυρτώ Παπαθανασίου
Φλόρα Μπερβουά Αγγελική Καθαρίου
Αννίνα Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη
Αλφρέντο Ζερμόν Αντώνης Κορωναίος
Τζόρτζιο Ζερμόν Δημήτρης Πλατανιάς
Γκαστόνε Άλεξ Τσιλογιάννης / Βαρόνος Ντουφόλ Κώστας Ντότσικας
Μαρκήσιος του Ομπινύ Νικόλαος Καραγκιαούρης  / Δόκτωρ Γκρανβίλ Διονύσης Τσαντίνης
Τζουζέππε Θανάσης Ευαγγέλου / Μαντατοφόρος & Οικονόμος Θεόδωρος Μωραΐτης

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Κυριακάτικα απογεύματα στο φουαγέ

Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια
Είσοδος 5 ευρώ – Ώρα έναρξης 18.00

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016
Με τα φτερά του τραγουδιού

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016
Άριες και ντουέτι γυναικών για το πάθος και τη ζηλοτυπία

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016
Θαλασσογραφίες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016
Τρίο εγχόρδων ArCo

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016   
Άγγελος Λιακάκης – Τίτος Γουβέλης: έργα για βιολοντσέλο και πιάνο

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017   
Το γαλλικό τραγούδι από τον 19ο στον 20ό αιώνα

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017        
Ξεριζώσου δάσος βούιξε αέρα: Τραγούδια του Γιοχάννες Μπραμς και του Ρόμπερτ Σούμαν με την Λένια Ζαφειροπούλου και τον Απόστολο Παληό

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017   
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν , opus 1: Τρίο με πιάνο αρ. 1, 2 & 3

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017   
Ρεσιτάλ πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017   
Γυναίκες στα όρια

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017   
Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 6 σε Φα μείζονα, έργο 68 (Ποιμενική). Μεταγραφή για σεξτέτο εγχόρδων.

Κυριακή 2 Απριλίου 2017   
Κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Στέφαν Γκεόργκε

Κυριακή 23 Απριλίου 2017   
Συναυλία του TrioFor με έργα Αντονίν Ντβόρζακ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Κυριακή 29 Απριλίου 2017   
Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, Ορφέας και Ευρυδίκη

Κυριακή 7 Μαΐου 2017   
“One charming night”: Άριες, τραγούδια και έργα για τσέμπαλο του Χένρυ Πέρσελ (1659–1695)

Κυριακή 14 Μαΐου 2017   
Γιοχάνες Μπραμς, Liebeslieder Walzer και Neue Liebeslieder