Γλώσσες και εξαιρετικά σπάνιες διαλέκτους που τελευταία φορά είχαν χρησιμοποιηθεί την περίοδο του πρώιμου Μεσαίωνα έφεραν στο φως επιστήμονες.

Ads

Οι ερευνητές μελέτησαν αρχαία χειρόγραφα που βρίσκονται σε μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, στο περίφημο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού.

Ψάχνοντας στα αρχεία της βιβλιοθήκης βρήκαν έγγραφα που περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνιες γλώσσες, ακόμη και 1500 ετών, όπως τα αλβανικά του Καυκάσου.

Ads

Η νέα μεθόδος τους επιτρέπει να δουν πίσω από το κρυπτογραφημένο κείμενο. Σύμφωνα με τον Independent, οι ερευνητές αποτύπωσαν φωτογραφικά το υλικό που είχαν διαθέσιμο, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του φάσματος και στη συνέχεια πέρασαν τις φωτογραφίες μέσω ενός αλγορίθμου σε υπολογιστή.

Έτσι, κατάφεραν να δουν αυτό που πρωτότυπα είχε γραφτεί σε κάθε περγαμηνή.

«Η νέα εποχή της ανακάλυψης δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Michael Phelps, μέλος της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης Πρώιμων Χειρογράφων της Καλιφόρνια στους Times.
«Τον 20ο αιώνα ανακαλύφθηκαν χειρόγραφα σε σπηλιές. Τον 21ο αιώνα θα εφαρμόσουμε νέες τεχνικές σε χειρόγραφα που ήταν ‘κάτω από τη μύτη μας’. Θα ανακτήσουμε χαμένες φωνές της Ιστορίας».

Στο σημείο κάτω από το όρος Σινά όπου, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός έδωσε τις 10 εντολές στο Μωυσή, έχει χιλιάδες χειρόγραφα από τον 6ο αιώνα οπότε και χτίστηκε.

«Δεν ξέρω καμία άλλη βιβλιοθήκη στον κόσμο που να μπορεί να συναγωνιστεί τη βιβλιοθήκη της μονής στη χερσόνησο Σινά. Το μοναστήρι υφίσταται ως ίδρυμα από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συνεχίζει να λειτουργεί σύμφωνα με την αρχική του αποστολή», επισημαίνει ο Michael Phelps.

Μεταξύ των θησαυρών που έχουν ανακαλύψει είναι το πρώτο γνωστό αντίγραφο των Ευαγγελίων στα αραβικά και τα πρώτα δείγματα της μελέτης του Έλληνα Ιπποκράτη, του θεμελιωτή της ιατρικής.