Πριν από περίπου επτά μήνες το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ «Η κόρη της Ινδίας» της Λέσλι Άντγουιν λογοκρίθηκε στην Ινδία.

Ads

Η προβολή του όχι μόνον απαγορεύτηκε αλλά  κατέβηκαν από το youtube όλα του τα αποσπάσματα.

Κι αυτό επειδή το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ  «India’s Daughter»  καταγράφει τη φρικιαστική ιστορία ενός «αυθόρμητου» ομαδικού βιασμού και τη δολοφονίας μίας 23χρονης φοιτήτριας που το 2012 επέστρεφε από το σινεμά στις 20.30 με λεωφορείο στο σπίτι της.

image

Ads

Οι επιβάτες και ο οδηγός του λεωφορείου θεώρησαν ότι μία κοπέλα που κυκλοφορεί βράδυ τον 21ο αιώνα είναι ανήθικη.

Αφού ξυλοκόπησαν και έδεσαν τον συνοδό της, έπαιρναν με τη σειρά το τιμόνι του λεωφορείου για να βιάζουν όλοι και να χτυπούν, διαδοχικά, την νεαρή γυναίκα.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ξεψύχησε υποκύπτοντας στα τραύματά του.

image

Η φίμωση προκάλεσε παγκόσμια οργή.

Θύμωσε και ταυτόχρονα ευαισθητοποίησε την Μέριλ Στριπ, η οποία  παρουσίασε  το διάρκειας μιας ώρας φιλμ  στην πρεμιέρα του στην Νέα Υόρκη, μαζί με την Ινδή πρωταγωνίστρια Φρίντα Πίντο και τώρα ηγείται πρωτοβουλίας, μαζί με άλλους ευαισθητοποιημένους αστέρες του Χόλιγουντ- ανάμεσά τους οι Σον Πεν, Ντοκότα Φάνινγκ, Τινα Μπράουν κ.ά.- αλλά και προβεβλημένα πρόσωπα της ενημέρωσης και του πολιτικού στίβου ώστε το ντοκιμαντερ να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

image

Στο ντοκιμαντέρ της Άντγουιν μιλούν οι γονείς της άτυχης Γιότι Σινγκ,  κάποιοι από τους βιαστές του κοριτσιού και  μέλη των οικογενειών τους.

Τέσσερις από τους έξι άνδρες που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονία έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από το Δελχί ανώτατου δικαστηρίου.

«Όταν το είδα για πρώτη φορά δεν μπορούσα να μιλήσω και ώρα μετά», δήλωσε η Μέριλ Στριπ ενώ ο Σον Πεν, οικοδεσπότης σε ειδική βραδιά για το ντοκιμαντέρ στο Κέντρο Ενημέρωσης Πέιλι του Μπέβερλι Χιλ, είπε πως τον έκανε να προβληματιστεί «για το τι ακριβώς σημαίνει η έννοια ανδρισμός».

Η ταινία εξακολουθεί να απαγορεύεται  στην Ινδία, αλλά μετά από αυτό προβλήθηκε από  το BBC στις αρχές του έτους, έγινε «viral» στο Διαδίκτυο, και έτσι έγινε ευρέως γνωστή  στην ασιατική χώρα.

«Όταν, στην ψηφιακή εποχή, μια χώρα απαγορεύει την μετάδοση ενός φιλμ δικαίως νομίζω πως χρήζει  ψυχίατρου», τοποθετήθηκε η Άντγουιν προσθέτοντας πως «στην Ινδία έχω δεχθεί απειλές ότι θα μου ασκηθεί ποινική δίωξη ωστόσο αγαπώ αυτή τη χώρα και θέλω να επιστρέψω». 

ΠΗΓΗ: Τα Νέα