Άλλαξε γνώμη η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε σχέση με την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτιρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Με νέο δελτίο τύπου σήμερα , η υπουργός εξηγεί πως η ανάκληση της αναπομπής έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος.

Ads

Να θυμίσουμε ότι η αναπομπή αποφασίστηκε από το υπουργείο αρχικά, έπειτα από την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, στις 5 Ιανουαρίου του 2017, κατά της υπουργικής απόφασης για τον μη χαρακτηρισμό των κτιρίων του κελύφους του αρχικού κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, του παλαιού πύργου ελέγχου του Αεροσταθμού και του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών, ως νεωτέρων μνημείων. Μάλιστα, η Επιτροπή, στις 13 Φεβρουαρίου κατέθεσε για το ίδιο θέμα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αρχική απόφαση της υπουργού για την αναπομπή μάλιστα προκάλεσε δημοσιεύματα στον τύπο που έκαναν λόγο για υπονόμευση της επένδυσης στο Ελληνικό από το ΥΠΠΟ.

Στη σημερινή της ανακοίνωση η υπουργός αιτιολογεί την απόφαση της ανάκλησης ως εξής: “Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτιρίων νεώτερων των 100 ετών”.