Νέα επιστολή ήρθε στη δημοσιότητα από 49 καλλιτέχνες που ζητούν από την υπουργό  πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου και από το υπουργείο να διαμεσολαβήσει για μια λύση συνδιοίκησης των μετόχων της εταιρείας με τους δημιουργούς. 

Ads

Διαφοροποιούνται από τους 300 σε σχέση με τον τραπεζικό επίτροπο λόγω φόβου αναταράξεων που μπορεί να προκαλέσουν οι  υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο.

Καλούν την ΑΕΠΙ να αποκαταστήσει άμεσα τα οικονομικά ελλείμματα με σχέδιο που θα υποβληθεί από την εταιρεία και θα εγκριθεί από το υπουργείο πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου. Τονίζουν ότι η στάση τους θα αλλάξει εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό από την ΑΕΠΙ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ads

Κα υπουργέ

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του οικονομικού ελέγχου για την ΑΕΠΙ και τον σάλο που προκάλεσε στον χώρο μας, σας γράφουμε για να τονίσουμε πόσο κρίσιμο είναι να έρθει επιτέλους προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τις πρόνοιες που διαθέτει θα μπορέσουμε να ελέγξουμε για πρώτη φορά τον εισπρακτικό μας φορέα και θα συμβάλλουμε εμείς οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με την ενεργή συμμετοχή μας
στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά.
Με τις προβλέψεις του νέου νόμου θα λειτουργήσει (άμεσα ελπίζουμε) εποπτικό συμβούλιο- με μέλη από το σώμα των δημιουργών- στην ΑΕΠΙ με ενισχυμένες διοικητικές αρμοδιότητες. Πρέπει να καταλάβει επιτέλους ο φορέας που μας εκπροσωπεί αλλά και όλοι οι ΟΣΔ και οι ΑΟΔ ότι μόνο με την καθολική διαφάνεια στη διαχείριση των δικαιωμάτων μας μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Άλλωστε πολύ σωστά στο νομοσχέδιο το ύψος της προμήθειας του Οργανισμού καθορίζεται τελικά από εμάς τους ίδιους και τα φαινόμενα των εξωπραγματικών αμοιβών θα εκλείψουν οριστικά.

Έτσι και οι χρήστες της μουσικής θα είναι βέβαιοι πως το τίμημα που καταβάλλουν για την δημόσια εκτέλεση θα φτάνει στον πραγματικό δικαιούχο.
Θα πρέπει παράλληλα το ΥΠΠΟ να φροντίσει ώστε στο νέο ΔΣ της εταιρείας να συμμετέχουν δημιουργοί τους οποίους θα εισηγηθούν και θα ελέγχουν κατευθείαν τα σωματεία που μας εκπροσωπούν.

Διαφωνούμε Κα υπουργέ με την υιοθέτηση λύσεων τύπου τραπεζικών επιτρόπων με υπερεξουσίες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις και περιπέτειες το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση μας όπως άλλωστε έχει συμβεί σε πολλές αντίστοιχες προσπάθειες διάσωσης.

Οι υπερεξουσίες των μετόχων μας έφεραν ως εδώ και δε θα θέλαμε για άλλη μια φορά ερήμην μας ένας επίτροπος διορισμένος από την πολιτική εξουσία να διαχειρίζεται εν λευκώ τα δικαιώματά μας. Πρέπει από την άλλη το υπουργείο και ο ΟΠΙ με την τεχνογνωσία που διαθέτουν θεσμικά να αναζητήσουν αλλά και να επιβάλλουν μια διάφανη και λειτουργική λύση συνδιοίκησης της εταιρείας με την συνεργασία των σωματείων που μας εκπροσωπούν.

Ζητούμε παράλληλα από τους μετόχους της ΑΕΠΙ να αποκαταστήσουν άμεσα τα οικονομικά ελλείμματα, με σχέδιο που θα υποβληθεί από την εταιρεία και θα εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΙ. Η στάση μας αυτονόητα θα αλλάξει εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό από την ΑΕΠΙ.

Σε κάθε περίπτωση στην έσχατη λύση της επιτροπείας θα θέλαμε τον λόγο για τον διορισμό να έχει το εποπτικό συμβούλιο δημιουργών αλλά και η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία παράλληλα πρέπει να βαθύνει την έρευνά της για τυχόν αξιόποινες πράξεις  και να διαλύσει κάθε σκιά που βαραίνει τον χώρο μας.

Ήρθε η ώρα, χωρίς να καταρρεύσει το σύστημα είσπραξης και διανομής πνευματικών δικαιωμάτων, να πάρουν οι δημιουργοί την κατάσταση στα χέρια τους.

Συμφωνούμε με όλους τους συναδέλφους που σας κάλεσαν σε δράση. Πρέπει επιτέλους να έρθει ο νόμος στη βουλή. Οι Έλληνες δημιουργοί πρέπει να σηκώσουν ξανά το ελληνικό τραγούδι στις πλάτες τους. Είναι ιστορική η στιγμή και δε θα αφήσουμε μια μειοψηφία των χρηστών μουσικής που θέλει να αποφύγει την νόμιμη οφειλή του πνευματικού δικαιώματος να ορίζει τη δημόσια ατζέντα.

Κα υπουργέ σας παρακαλούμε να φέρετε τον νόμο άμεσα στη βουλή

ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ
ΒΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΑΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ
ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΓΩΓΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΕΛΤΑ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΖΙΩΓΑΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΖΟΥΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΣΟΥΛΗΣ
ΛΙΤΣΙΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΝΙΚΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΜΑΡΑΝΤΙΝΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΜΑΤΙΑΜΠΑ ΗΣΑΙΑΣ
ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΗΛΙΩΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ 
ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΜΠΑΚΑΟΥΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
NALYSSA GREEN
ΞΥΔΟΥΣ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΔΗΣ ΟΡΦΕΑΣ
ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΡΕΜΠΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΩΝΑΣ
ΤΗΛΑΒΕΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΣΑΚΑΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΤΣΑΚΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΦΑΦΟΥΤΗ ΜΑΡΙΕΤΤΑ
ΦΟΙΒΟΣ
ΧΑΤΖΗΚΑΜΠΑΝΗ ΝΤΕΠΗ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ