3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Κώστας Σφήκας Αλληγορία, 1986 Still από την ταινία Ευγενική παραχώρηση του Παναγιώτη Σασλίδη

Ads

H 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Αντλώντας από τη ζωή και το έργο του Γερμανού φιλόσοφου Walter Benjamin και εμπνεόμενοι από το ομότιτλο βιβλίο του (Einbahnstrasse, 1928), η 3η Μπιενάλε της  Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ αποτελεί το τελικό μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις της Μπιενάλε. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έρευνα της συνεχιζόμενης παγκόσμιας κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κρίσης μέσω μιας αφήγησης που βασίζεται στην αναπάντεχη συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα και του Walter Benjamin. Αυτή η εσκεμμένη και ελαφρώς αναπάντεχη συνάντηση λειτουργεί ως σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο κα αναπτυχθεί η δομή της έκθεσης.

Εν μέσω της τρέχουσας ανασφαλούς κατάστασης που κυριαρχεί στην Ελλάδα, οι συνέπειες της οποίας έχουν επιβάλει σοβαρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή όλων μας, η 3η Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών ομάδων, συλλογικοτήτων, επιμελητών, θεωρητικών τέχνης και διανοητών. Το δίκτυο αυτό βασίζεται στην αρχή της συνεργασίας ενώ παράλληλα μελετά τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της πασγκόςμιας και της τοπικής κατάστασης καθώς επιδιώκει να δώσει το ερέθισμα για την εξερεύνηση νέων μορφών πολιτιστικών δράσεων που θα επιτρέψουν τον δημόσιο διάλογο και τον σχολιασμό των δομών της καλλιτεχνικής παραγωγής. Τώρα που η προσοχή του παγκόσμιου κοινού είναι στραμμένη σε αυτό που έχει τιτλοφορηθεί ως «Η Ελληνική Κρίση»,  αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση η περαιτέρω διερεύνηση των στερεοτύπων που καθορίζουν την ταυτότητα του ελληνικού πολιτισμού σε σχέση με την σύγχρονη πραγματικότητα και την ιστορία της συγκρότησης του ελληνικού κράτους.

Ads

Επίσης, η 3η Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ απευθύνεται και δίνει έμφαση σε ποικίλλες δομές (εθνικές, ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κτλ.) και στην «κοινωνιολογία των οργανισμών», η οποία αρχικά υπογραμμίζεται από την επιλογή των εκθεσιακών χώρων. Από τη μια πλευρά, επιλέγοντας ως εκθεσιακούς χώρους εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η Διπλάρειος Σχολή και η Ανώτατη Σχολή  Καλών Τεχνών, η φετινή Μπιενάλε καταπιάνεται με ζητήματα εκπαίδευσης και ακαδημαικοποίησης της τέχνης και από την άλλη η επιλογή των χώρων του Πάρκου Ελευθερίας (Κέντρο Τεχνών και Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου  καταδεικνύει σημαντικές αναφορές στη μοντέρνα και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι χώροι – οι οποίοι αλλάζουν σε κάθε διοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας  – διαμορφώνουν το επιμελητικό έργο και αποτελούν αναπόσπαστου τμήμα του.

Μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ προτείνονται διαδρομές στο κέντρο της πόλης και παράλληλα ενεργοποιούνται υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου όπως η Πλατεία Θεάτρου και η ευρύτερη περιοχή της. Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού και την ενθάρρυνση του ευρύτερου κοινού να παρατηρήσει, να προβληματιστεί και να εκφράσει τις ιδέες του.

Η  ταινία της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ είναι ένα επιμελητικό project που χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και φόρμα τη φιλμική γλώσσα αντί του εκθεσιακού χώρου. Ένα μέρος της ταινίας θα βασίζεται στη μυθοπλασία (εμπνευσμένο από τη συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα και του Walter Benjamin) και θα ξεκινήσει γυρίσματα κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Παράλληλα η κινηματογραφική καταγραφή όλων των δράσεων και εκδηλω΄σεων της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ κα αποτελέσει πρώτη ύλη τόσο για την ίδια την κινηματογραφική παραγωγή όσο και για το διαδικτυακό τόπο MONODROME (website της  3ης Μπιενάλε της Αθήνας).

Τα εγκαίνια της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι: Nicolas Bourriaud και X&Τ (Ξένια Καλπακτςόγλου & Poka-Yio) ενώ σταθμοί της θα αποτελέσουν η  Διπλάρειος Σχολή στην Πλατεία Θεάτρου και οι χώροι του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας: το Κέντρο Τεχνών και το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος».